Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Министър Петкова увери в готовността на електроенергетиката за зимата

Министър Петкова увери в готовността на електроенергетиката за зимата

В Родопите рискът е минимизиран, казва ресорният министър 

Електроенергийните предприятия и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са в добра готовност и добре подготвени за есенно-зимните условия. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на работна среща за дейността на Българската енергийна борса.

„Аз отидох до всяко едно от трите електроразпределителни предприятия и бях на място при всеки един обект, заедно с колегите, които правиха проверките. Това, което трябваше да се направи от наша гледна точка като промяна на нормативната уредба, беше свързано с необходимостта да се актуализира наредбата за електронерегийните обекти и за сервитутите им ”, обясни министърът.

„Променихме тази наредба, дадохме възможност на ЕРП-тата по тяхна инициатива да могат да променят сервитута и отстоянието между енергийните обекти и дърветата, които са наоколо и които тази година причиниха особено големи щети на електроенергийната ни система”, добави министър Петкова.  

Тя изрази надежда, че няма проблем с просеките. „Колегите отидоха на място, провериха, има случаи, при които са дадени препоръки да се продължи с почистването на просеките, където ние смятаме, че е недостатъчно, дадена са и други препоръки”, каза още тя.

По отношение на ситуацията в Родопите министър Петкова коментира, че лично е отишла до едно от най-пострадалите миналата година места и е останала доволна от факта, че EVN са създали организация, заедно с ЕСО за възможност по окабеляване и всички електроповоди, които са били въздушни, сега са под земята.

 „Това ще ни даде възможност наистина да минимизираме риска в тези области. Смятам, че подготовката на ЕРП-тата и на ЕСО е на едно добро ниво. Да се надяваме, че времето ще бъде с нас и няма да има такива снегове, както през март 2015”, коментира още министър Петкова. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner