Синът на Първанов поел х-л „Родина“ - изгонил служителите и наемателите

Президентският наследник се разпореждал в закупения от спонсора на баща му Людмил Стойков луксозен имот, реконструиран за лукс хотел 

Месеци след скандала около придобиването на кюстдендилския спа хотел „Стримон“ от страна на сина на президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов – Ивайло, последният поема контрол върху столичния „Родина“.

Източници на Nbox на пазара на недвижими имоти разкриват, че ремонтираният в момента хотел „Родина“, макар официално и да е купен от „спонсора“ на БСП и бившия държавен глава, собственик на „Еврометал“ Людмил Стойков, реално се управлява от Ивайло Първанов.

Според информaцията на източниците ни, преди да тръгне ремонта на четиризвездния хотел на столичния бул. „Генерал Тотлебен“, само за един ден е уволнен целият персонал на всички нива. „За един ден са махнати абсолютно всички – от висшия топмениджмънт до последния сервитьор и камериерка“, казва запознати със сделката. Станало е преди около 2 месеца. 

По думите им, ако не е бил обиденият от подобното отношение персонал, то за личното участие в управлението от страна на сина на експрезидента, нямаше как да бъде известно и до ден днешен. Също така се твърди, че де факто бз предупреждение са изгонени всички наематели на хотела, където освен ресторанти и кафенета, имаше и други обекти. Не е ясно обаче дали ще „рискуват“ да се съдят със собствениците, знаейки кой стои зад сделката. „Обезщетения ли? Това за тях (за инвеститорите – бел. ред.) не стои като въпрос“, казват източниците.

Те са категорични, че сделката е за по-големи от официално обявените суми – Людмил Стойков и фирмата му „Дюни“ АД, управлявана от Елза Радкова, е купил хотела на търг срещу 25 млн. лв. Информирани хора от пазара на имоти у нас обаче смятат, че хотелът е „подарък“ за Първанов-син: „Откъде пари ли? Вие кажете!“.

Смята се, че в случая хотелът е много по-важна придобивка от тази в Кюстендил, където професионалисти от имотния сектор също се съмняват в истиността на цената – много под пазарната. "Първанов каза, че помогнал на сина си да купи хотела срещу 70 хиляди лева. Да сте видяли хотели на такива цени - колкото един апартамент? Тези пари и за смяна на дограми не биха да да стигнали, а в "Родина" при такива размери разходите са в пъти повече". 

 Хотелът е един от най-големите в София. Той разполага с над 500 стаи и приблизително 50 000 кв.м разгъната площ. В това число влизат подземен паркинг на три нива, спортен център с плувен басейн, конгресен център, рецепция, ресторантска част плюс лоби. Както и 18-етажно хотелско тяло. Към комплекса има прилежащ терен от 6 000 кв.м с голям паркинг пред централния вход. Цялата сграда с прилежащите площи обхваща каре между три улици и бул. "Тотлебен".

На всичкото отгоре, по мащабите на ремонта личи, че се инвестира в цялата смяна на фасада и вътрешността му. Очевидно е, че за капиталния ремонт ще отидат още десетки милиони. Преди година и половина вестник „Капитал“ писа по темата, че „формално той е категория четири звезди, но реално като големина на стаите и удобства попада по-скоро в тризвездния клас“. „Вариантът пред него е един - да затвори за няколко месеца и да инвестира в основен ремонт. Лично аз виждам потенциал в ребрандирането на хотела като част от световна верига и развитие на потенциала му за конферентен туризъм", коментира тогава управителят на консултантската компания "Сортис груп" Мартин Паев пред изданието.

 

Оставете коментар