Сряда, 24 Юли 2019
Сряда, 24 Юли 2019
Евро 2016 между сензацията и една пеперуда

Евро 2016 между сензацията и една пеперуда

Историческото постижение на Португалия бе засенчено от драмата на Роналдо с насекомото

В неделя след месец битки и здрави мачове по терените във Франция, Европейското първенство по футбол приключи. И то по един абсолютно изненадващ начин след победата на Португалия над домакините.

Мореплавателите за първи път в историята си стават Европейски шампион и изобщо за първи път печелят голям турнир. Предвид факта, че излязоха от групите като трети отбор и до полуфиналите нямаха победа в редовното време, успехът на иберийците подлежи на много и най-различни анализи.

Не такива бяха горещите коментари след мача. Тема №1 на обсъждане беше контузията на Кристиано Роналдо. Симулирал ли е, не е ли симулирал, разревал ли се е, не се ли е разревал. Трябвало ли да бъде даден фаул с картон за Пайе, не е ли трябвало. И като за капак нощната пеперуда, която се лепна за лицето на звездата, докато Роналдо се превиваше от болка на терена.

След мача и традиционните колажи и и анекдоти в социалните мрежи бяха почти изцяло свързани с Роналдо и пеперудата, оставяйки на заден план историческото постижение на Португалия.

Ясно, че Кристиано е една от най-големите фигури във футбола, колкото обичан толкова и мразен. Но да изместеш фокуса на цял един голям финал, със сензационен при това завършек, върху драмите на един футболист (и едно насекомо) е скандално и обидно за играта.

Като цяло въпреки скептичните очаквания, дошли след увеличение на отборите от 16 на 24, се получи добро и оспорвано първенство. Точно голяма част от дебютантите сътвориха и най-големите изненади. Исландия излезе без загуба от групата, изпреварвайки бъдещия шампион Португалия, а после създаде и Брекзит-2, изхвърляки Англия. Уелс достигна до полуфинал, като по пътя си отнесе звездния състав на Белгия. Северна Ирландия и Словакия също преодоляха груповата фаза. Това не успяха да станат стабилни отбори като Швеция, Русия, Чехия, Турция, Румъния.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар