Десетки легендарни футболисти на Левски и ЦСКА присъстваха на поклонението на Александър Костов

Десетки легендарни футболисти на Левски и ЦСКА присъстваха на поклонението на Александър Костов

Двама от най-добрите защитници в историята на родния футбол и символи на Левски и ЦСКА влязоха заедно в храма, за да се сбогуват със своя друг

Десетки легендарни футболисти на Левски, ЦСКА и България, фенове и футболни деятели дойдоха на поклонението на Александър Костов в храм "Света София". Легендата на "сините" си отиде от този свят в понеделник на 81 години.

Една от от най-харизматичните и усмихнати фигури, не само за Левски и националния отбор, беше изпратен от десетки бивши играчи, приятели и фенове на "сините". Двама от най-добрите защитници в историята на родния футбол и символи на Левски и ЦСКА - Кирил Ивков и Димитър Пенев влязоха заедно в храма, за да се сбогуват със своя друг.

Играчът с най-много мачове за "сините" Стефан Аладжов, футболистът с най-много голове за Левски - Наско Сираков, Даниел Боримиров, Добромир Жечев, Пламен Николов, Петър Петров, Емил Спасов, Стефан Павлов-Фифи, Георги Цветков - Цупето, Станислав Ангелов и много други бивши играчи на 26-кратните шампиони изпратиха Костов. Бившият собственик на Левски Тодор Батков се разплака на излизане. Изпълнителният директор на Левски Павел Колев и хора от клуба поднесоха венец. Друга легендарна фигура на ЦСКА Димитър Якимов също изпрати бившия си съотборник. Бившият вицепремиер Евгени Бакърджиев, бившият кмет на София Стефан Софиянски също присъстваха на поклонението, бившият изпълнителен директор на "сините" Костадин Баждеков, Велислав и Руслав Вуцови, Асен Букарев, бившите рефери Любе Спасов и Любен Ангелов, както и много други си казаха последно сбогом със Сашо Костов.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Сред тях бяха и голяма част от феновете на Левски, които ще помнят Костов като цар на финта и на лафа.

Сашо Костов е роден на 2 март 1938 година в София. Носи любимата си фланелка от 1956 до 1971 година. Изневерява й само един сезон – през 1960/1961, когато отбива воинския си дълг в тогава военния тим на Ботев (Пловдив). За Левски изиграва общо 331 мача във всички турнири, в които вкарва 85 гола. С тима печели три титли 1964/65, 1967/68, 1969/70 г., а във визитката му пише и петкратен носител на Купата на България – 1957, 1958/59, 1966/67, 1969/70, 1970/71 г.

С националния отбор е участник на две Световни първенства – през 1962-ва в Чили и през 1966-а в Англия. След края на състезателната си кариера е треньор в Хасково и Монтана, работи и в чужбина - Кипър, Тунис и Индонезия. На "Герена" е помощник-треньор през 70-те години. През 90-те и първите години на новия век е част от техническата комисия към Левски. След това бе селекционер към школата на "Герена".

Александър Костов е еднакво известен с финтовете и лафовете си. Част е от легендарното нападение на "сините" през 60-те години на миналия век – Георги Аспарухов-Гунди, Георги Соколов-Соколето, Христо Илиев-Патрата и Цветан Веселинов-Меци. Когато споменеш името му, в съзнанието на по-старите запалянковци изникват финтовете му, а разказите от уста на уста ги превръщат в мит за по-младите. Известен е с “финта на Сашо” – лъжливо тръгване с единия крак и прокарване на топката с другия покрай или между краката на бранителя срещу него. Признава, че го научил от бившото ляво крило на СССР Михаил Месхи.

Източник: sportal.bg

Оставете коментар