Вторник, 20 Август 2019
Вторник, 20 Август 2019
Гласуването за местни избори започна

Гласуването за местни избори започна

Гражданите дават своя вот до 19.00 ч.

Днес българите избират кметове на общини, кметства и райони, общински съветници. Съвместно с местния вот избирателите са призовани да се включат и в национално допитване. Въпросът е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Изборният ден започна като секциите отвориха в 6.00 ч., както е по закон.

На местните избори и национален референдум гражданите гласуват с по три или четири бюлетини, които се пускат в две различни урни, намиращи се в две различни помещения. В едната урна се гласува за кметове и общински съветници, а в другата – за референдума.

В малките населени места бюлетините за местния вот ще бъдат три: за кмет на кметство, за кмет на община и за местен парламент. Заедно с бюлетината за референдум общо попълваните документи ще бъдат четири. В София, Пловдив и Варна изборните книжа ще бъдат също по четири, с разликата, че жителите на тези градове няма да избират кмет на кметство, а районен кмет.

На днешните местни избори гражданите за пръв път могат да гласуват преференциално за общински съветници и по този начин да вкарат в местните парламенти предпочитаните от тях кандидати, независимо от това как са подредени те в листите.

От Централната избирателна комисията (ЦИК) съобщиха, че не очакват обърквания нито в попълването, нито в броенето на бюлетините, тъй като формата им е твърде различна. Според ЦИК отчитането на гласовете също няма да е проблем, тъй като членовете на секционните избирателни комисии (СИК) са инструктирани преди преброяването да сортират различните бюлетини на отделни купчини.

Според закона изборният ден започна в 06.00 ч. сутринта и ще приключи в 19 часа, освен ако на много места в страната няма опашки, което може да накара ЦИК да удължи крайният срок за гласуване до 20 часа.

Оставете коментар