Митовете за алкохола

Митовете за алкохола

Смесването на различна пиячка не е проблем, ако на масата има храна

Повече или по-малко, алкохолът намира място в живота на повечето хора по света. Успоредно с това се развиват различни митове за това как трябва да се пие, какво трябва да се прави за да не те хваща и най-важното, разбира се, как да се борим с махмурлука.

В интерес на истината не всички общоприети предания отговарят на истината. Ето няколко фалшиви мита за пиенето и последиците от него.

Да се пие кафе за изтрезняване

Също така на всички ни се е случвало да прекалим с алкохола и да ни се наложи да изтрезнеем бързо... Някой пият кафе, други взимат студен душ, за да го направят, но всъщност няма известен начин, който да ускорява изтрезняването. Просто трябва да изчакате алкохола в организма да се метаболизира, а скоростта на метаболизма е около 1 напитка в час за мъжете и около час и половина за жените.

А да се пие кафе и кофеин при пиене всъщност е доста опасно, защото след кафето се чувствате по-будни и свежи, но всъщност сте си също толкова пияни. В такива ситуации хората често чувстват, че могат да се справят със задачи, за които не са точно.. компетентни - например шофиране.

Алкохолът убива мозъчни клетки

Сигурно имате и някой познат, който пък е против алкохола. Често срещат мит, сред хората, които са против пиенето е, че алкохолът убива мозъчни клетки... а това просто не е вярно!

Алкохолът прави най-различни лоши неща с тялото ви, но не убива мозъчните клетки, единствено малко променя начина по който функционира, докато сте пияни.

Не трябва да смесвате алкохол

И най-разпространения мит е, че не трябва да смесвате алкохол или ако смесвате трябва да вдигате градуса, защото иначе после ще сте много по-зле. Това е абсолютна глупост. Не е важно в какъв ред или какъв точно алкохол, а колко сте изпили и колко храна сте изяли с алкохола, защото храната намалява абсорбациата на алкохала и ни помага да не се чувстваме толкова зле след това.

Полезни съвети

Пийте повече вода, докато пиете и алкохол или ако страдате от махмурлук. Ако пиете вода, докато пиете и алкохол - водата разрежда нивата на алкохол в кръвта и ще може да изпиете повече, а ако сте махмурлия - водата ще ви помогне с главоболието, което идва заради обезводнение след пиене.

Друго, което можете да направите ако имате тежък махмурлук, е да ядете храни богати на фруктоза и въглехидрати. Фруктозата помага на тялото да изхвърли токсините по-бързо, а въглехидратите помагат с гаденето, като изравняват ниската кръвна захар.

Оставете коментар