Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Плочите са мъртви, да живеят плочите

Плочите са мъртви, да живеят плочите

Продажбите на музикални винили са се повишили с близо 200%, отчита пазарната статистика

Старо, но златно, гласи една поговорка. Но при грамофонните плочи се оказва, че са по-златни, отколкото стари. С близо 200% са се повишили продажбите на винили във Великобритания през последните години, показна пазарна статистика. За България подобни данни не са събирани, но от магазини за плочи, казват, че определено интересът на хората се връща. А музикалните компании все по-често издават новите музикални албуми и на този носител. Дали от носталгия по миналото, или поради друга причина меломаните масово се връщат към пукащите винили?

Според специалисти причината е само една – качеството на звука, което предлага плочата е в пъти по-добро от това, което слушаме на мр3, примерно. Много по-чист и фин е, а за най-големите фенове на музиката това определено е от значение. При компютърно-конвертираните песни, се губят част от звуците, защото, ако се стремим да запазим пълното качество, големината на музикалния файл ще стане твърде голяма. А никой не желае флашката му с музика да се напълни след пет качени песни.

Плочите от друга страна не могат да се слушат от джоба, докато пътуваш в градския транспорт. Повечето скептици привеждат този довод, когато се опитват да оборят силата на винила. Макар че това е така, друга световна тенденция в областта на музиката идва в защита на старите плочи. Хората все повече теглят песни, които искат от интернет, а не купуват отделни албуми. Отчита се сериозен спад в продажбите на дискове, като дори има съмнения, че критериите за „платинен“ и „златен“ статус трябва да се намалят (те се дават на база продадени бройки от един албум в конкретна държава). Винилите обаче се връщат на мода именно защото предлагат нещо повече от диксовете – а именно качеството.

За да отговорят на съвременните изисквания, грамофоните се модернизираха с функции за контролиране и регулиране на звука, които са допълнително улеснение за меломаните. Освен това дойде време да кажем сбогом на досадното пращене от плочите, защото иглички в съвременните грамофони няма. Звукът се извлича дигитално, което не намалява качеството и позволява повече екстри като запис, по-лесно връщане и тн.

Обобщените данни за музикалния пазар във Великобритания изненадаха мнозина, които сериозно си зададоха въпроса „Коя година сме?“. Най-продаваният музикален продукт бе албум на „Пинк Флойд“ при това на плоча. Статистиката показва още, че за 2014 г. за изкупени над 1 млн. винила на Острова, а през тази тенденцията продължава да се поддържа. Дори масово популярните певци започнаха да издават албумите си и на плочи в опит да върнат феновете си в магазините.

Може да се каже, че плочата възкръсва, защото тя бе погребана официално и тържествено през 1990 г. на международно медийно изложение МИДЕМ във Франция. Поводът за решението тогава бе, че технологията е морално остаряла и едва ли някой ще има нужда от нея. 25 години по-късно музикалната индустрия се нуждае от добрата стара плоча, за да си стъпи на краката.

 

Свързани статии (по етикет)

  • BMW с рекордни продажби в Китай

    Германският автомобилопроизводител Бе Ем Ве е продал 720 000 автомобила в Китай през 2019 година

  • Бум на продажбите на "зелени" билети в София

    До този момент са продадени 23 хиляди "зелени" билети. В този брой не се включват билетите, продадени от водачите в градския транспорт

  • Певецът Йордан Марков : Оптимист съм за българската естрадна музика

    Йордан Марков е единственият млад български естраден изпълнител, който продължава традициите на българската популярна шлагерна песен с изключително присъствие, с характерен глас и с много положителен заряд. Роден е в град Силистра. Завършил е Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров, специалност поп и джаз пеене в класа на проф. д-р Стефка Оникян

Оставете коментар

baner

 FB banner