Над 100 находки са открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен

Над 100 находки са открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен

Намерени са предмети от кости, което доказва тезата, че костообработването е било сред развитите занаяти в Туида

Над сто находки са били открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен през Археологически сезон - 2019 година. Това съобщи пред журналисти днес Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков"-Сливен.

В рамките на двайсет дни екипът от археолози на музея е правил разкопки в северната част на крепостта. Проучени са били девет средновековни ями, част от запазено жилище от 9-10 век и средновековен водопровод.

Сред ценните находки се открояват кръстче с релефно изображение на Исус Христос с датировка от 10 век, плоча - печат от пръстен с изображение на паун, който се смята за християнски символ и др. Намерени са предмети от кости, което доказва тезата, че костообработването е било сред развитите занаяти в Туида.

Екипът от археолози на музея е участвал в спасителни археологически проучвания по трасето на газовия конектор Стара Загора - Комотини в землището на хасковското село Зорница. Там са били открити множество находки, сред които тежести за стан и рибарска мрежа, калъп за керамични лампи, железни върхове на стрели, различни монети. Като особено ценно откритие археолозите посочват парадно бронзово умбо - изпъкналост, често при щита. Находките, открити там, ще се влеят във фондовете на местния музей.

Източник: БТА

Оставете коментар