Винг чун – когато говорим за изкуство

Представяме ви бойно изкуство, което има хора, които го определят като начин на живот

Когато говорим за изкуство, забравяме сферата на бойните изкуства. Представяме ви бойно изкуство, което има хора, които го определят като начин на живот. Димитър Касабов разказва повече за бойното изкуство Винг Чун.

Учителят и ученик Касабов тренира бойното изкуство 22 години и до днес продължава. Със своя опит, Димитър предава уменията си на десетки ученици, които отиват не само на физическо изпитание, но и на психическо, както подсказва Димитър, Винг Чун учи на живот и на това как да се справяме с него под формата на изкуство.

В интервюто разбираме за историята на Винг Чун и за това как Димитър Касабов е свъран с нея.

Каква е историята на бойното изкуство винг чун?

Има много версии за историята на винг чун. Най-популярната от тях е легенда от около преди 300 г. Монахиня, на име Нг Муи, която е била гранд мастър по шаолинско кунг фу,  разработва система, която се нарича китайски бокс и след това я предава на момиче на име Им Винг Чун или (Юн Чун), която тренирала неуморно, след което победила местен тиранин, за когото трябвало да се омъжи, ако загуби битката. В последствие се омъжила за друг мъж, на когото предала знанията си и оттогава все по мъжка линия и основно по родова, винг чун се предава до един талантлив майстор на име Ип Ман, който отваря своя школа в Хонг Конг и го дава на широк кръг от хора в средата на миналия век. Оттогава винг чун следва няколко основни разклонения съответни на имената на големите учители и последователи на Ип Ман. Отличават се имена като Вонг Шун Люн, Люн Тинг, Ло Ман Кам, Ип Чун и други.

Как е свързан твоя път с винг чун?

Моят път във винг чун е свързан с комплекси за малоценност. Бях най-ниският, най-слабият, най-страхливият и непохватен до навършване на пълнолетие в училище. След 22 години практика на това бойно изкуство нямам абсолютно никакво въображение какво би било без да съм тренирал. Тренирам всеки ден с учениците си и самостоятелно. Пряк ученик съм на сифу Михаел Курт, който пък има 18 години неотлъчни тренировки с живата легенда в това бойно изкуство – сифу Филип Байер. Ако говорим за духовни и социални траектории... ползвайки принципите ежедневно, до нивото на което съм достигнал, няма и миг в който бих могъл да отделя винг чун от всичко останало... винг чун е път. Ще си позволя да ползвам метафора: бойното изкуство е здравите обувки, с които вървя по големия път на живота си.

Ползата от това изкуство и има ли липси?

Винг чун ми помага както физически, така психически и не на последно място финансово. Преподаването на бойни изкуства ражда и удовлетворение от явните резултати. Учениците ми, по всичко личи, се справят добре. Колкото до липси, не съм се замислял.... почти сигурно е, че никога няма да стана танцьор. Като всяко нещо иска време, за да се поддържа, но това време се отблагодарява със здраве и отлична физическа форма. Стигнал съм до място, където това, което имам е достатъчно.

Накъде ни отвежда винг чунът?

Не съм сигурен накъде ме отвежда винг чун. Още не съм стигнал. Имам смирение, че никога няма да стигна, ако изобщо има къде да се ходи. Винг чун е за всеки ден, нещо като миенето на зъбите, но освен това е и оръжие. Ако изобщо има цел, тя е да си свърша работата, каквато и да излезе, че е тя. Грешките във винг чун са еднакви и с грешките, които правим и в живота. Тяхното отработване в режим на тренировки ги поправя и в ежедневието. Спокойствие, самочувствие и не на последно място любов кам хората, но всичките те не са цели, а само странични ефекти.

Къде, как и кога човек може да практикува изкуството?

Винг чун може да се практикува навсякъде и по всяко време. Приготвя се за трениране, да в асансьор. Колкото до училището, в София има достатъчно последователи на известни линии. Клуб “Шампионите” на Николай Печанов, “Дракон училище” на ПетърЖивков, ВингЧун и Ескримана Ивайло Кръстанов, клуб Беймо на Стефан Кунев, Винг Чун и кунг фу училището на Йосиф Станчев, Ксуангина Божидар Станчев, Стилиан Стоянов, Краси Коев, Данчо Цолов, EBMAS на Дими Попов и други са в София. Може да се тренира. Поздрав на всички читатели.

 

 

Оставете коментар