Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Депутатската заплата се вдига с 300 лева

Депутатската заплата се вдига с 300 лева

Средната заплата на депутатите ще бъде увеличена с 297 лева и вече ще е 3540 лева.

Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата през последното тримесечие на 2017 година. 

През декември средната заплата в обществения сектор, която служи за изчисляване на депутатската, е била 1180 лева. За сравнение - септемврийската, по която се изчисляват сега депутатските възнаграждения, е била 1081 лева. Според правилника на парламента заплатите там са три пъти средната в обществения сектор през последния месец на предишното тримесечие. Това означава, че досега един народен избраник е получавал 3243 лева, а сега ще взема 3540 лева.

Само председателят на парламента получава по-висока заплата - с две трети повече от тази на депутатите, плюс добавка за трудов стаж. 

Най-високо възнаграждение в страната обаче взема президентът - двойно по-голяма от тази на депутатите, което значи, че тази на Румен Радев става 7080 лева, при досегашна 6486 лева. 

Свързани статии (по етикет)

  • МВР търси 250 пожарникари с 1000 лв. стартова заплата

    Липса на пожарникари в сезона на пожарите - МВР търси 250 души, които да обучи. Тези свободни места са за пожарникари, водачи на специализирана техника и спасители.

  • Заплатата на учителите става 920 лв.

    С 20% ще бъдат увеличени заплатите на учителите от 1 януари 2019 година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след участието си в конференцията "Образование и труд - локални проблеми, глобални решения".

  • Нинова ще дарява 600 лева от заплатата си всеки месец

    „За мен отхвърленият закон за намаляване на депутатските заплати е в сила и ще го прилагам за себе си. Намалението, което предложих - около 600 лв. месечно от заплатата, ще дарявам на болно дете, възрастен човек без лекарства, на някой, който има нужда". 

Оставете коментар