Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
КЗП е приела над 20 000 жалби от началото на годината

КЗП е приела над 20 000 жалби от началото на годината

От началото на годината до края на ноември в Комисията за защита на потребителите са подадени над 20 000 жалби и сигнали на клиенти. В дните около и след празниците броят на оплакванията на клиенти се увеличава с около 10%. Около половината от сигналите и жалбите са за неуважени рекламации на дефектни стоки. Често търговецът отказва да върне или ремонтира битови уреди, облекла и обувки. При онлайн покупка потребителят има право в 14-дневния срок да се откаже от стоката, но много често търговецът не е съгласен. А това е нарушение. 

Друга порочна практика е подвеждаща информация за качеството. 

Ако предявим рекламация, трябва да се свържем с търговеца писмено по мейл или по пощата и да очакваме решение в едномесечен срок. „Първите 6 месеца винаги се счита, че дефектът е фабричен, освен ако търговецът с експертиза не докаже обратното”, припомня Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център България. Ако една стока се развали три пъти и търговецът я ремонтира, на четвъртия път потребителят може да развали договора и да си иска парите обратно. 

Ваше право е да поискате рекламация, ако закупената стока онлайн се окаже дефектна. 

Ако търговецът уважи искането Ви, в рамките на месец трябва или да ремонтира безплатно за Вас стоката или да я замени с нова. В случай че не успее да стори едно от двете, следва или да направи отбив от цената, или да развалите сделката и Вие да върнете стоката, а той да Ви възстанови парите.

Източник: бТВ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner