Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
"Алфа рисърч": 42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

"Алфа рисърч": 42% от българите не искат да са донори, за да не предизвикат съдбата

Проучване на "Алфа рисърч", поръчано от Министерство на здравеопазването и проведено пред октомври 2019 г. беше представено днес при старта на кампанията "Да! За живот", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев. Проучването показва още слаба информираност и нежелание да се говори по въпросите за донорство в семейството и в най-близкия приятелски кръг

Изследването на социологическата агенция сочи, че 40,1% от анкетираните пълнолетни българи заявяват, че са срещали информация за донорство на органи. Мнозинството (59,9%) обаче твърдят, че никога не са се сблъсквали с подобна информация. Най-често темата е била поднасяна в медиите (31,2%), 5,8% са се информирали от интернет, а 7,2% - в болниците.

Една трета са разговаряли по въпросите на донорството на органи и трансплантациите със свои близки, приятели, медицински специалисти. Повечето анкетирани искат да има повече информация по темата - 74%.
5,2% са категорично против, като са на мнение, че такава информация само би травмирала хората.

Основно хората се страхуват от злоупотреба. Страхът е породен от недоверието към медицинските специалисти, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия съответният човек да бъде спасен. 57,3% споделят този страх.

42% се страхуват да не предизвикат съдбата. В това вярват по-ниско образованите групи. Всеки пети има морално-религиозни причини. Проучването показва още, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. 74,1% казват, че ако им се наложи - на тях или на техен близък - биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

Към момента 35,2% декларират съгласие да станат донори на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край. Столичани (52%), хората с по-високо образование (49%) и жените (53%) са с близо 20 на сто по-склонни да дарят органи отколкото средното за населението.
Мнозинството от анкетираните са категорични, че е необходима повече информация по тези въпроси. Затова националната кампания "Да! За живот" акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено показва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани на всички събития – част от кампанията, както и чрез Българския червен кръст и регионалните здравни инспекции.

За трансплантация на различни органи чакат над 1 151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация.

При откриването на кампанията министър Кирил Ананиев съобщи, че пациентът, на който беше извършена белодробна трансплантация в болница Лозенец, се чувства добре.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner