Сряда, 22 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 22 Януари 2020
Омбудсманът Диана Ковачева: Жените често се страхуват да говорят за насилието

Омбудсманът Диана Ковачева: Жените често се страхуват да говорят за насилието

Днес е международния ден за борба с насилието срещу жени

Оказва се, че в България в повечето от убийствата на жени са замесени техните партньори. Голям е и броят на сигналите за домашно насилие. „Днес нашата сграда ще бъде оцветена в оранжево в знак на съпричастност към жените жертва на насилие“, съобщи в студиото на сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Диана Ковачева.

Ще бъде отворена и тематична приемна от сутринта до вечерта днес, в рамките на която различни експерти ще консултират жертви на насилие и ще помогнат. Мълчанието е опасно, заяви омбудсманът.

За тази година до края на месец септември се оказва, че средно по две жени са загубили живота си в резултат на насилие от своите партньори. Наказателният кодекс обявява домашното насилие за престъпление само тогава, когато има системен характер. На всъщност една жена може да бъде убита или осакатена още от първия или от втория път.

Жените често се страхуват да говорят за насилието. Полицаите често не са обучени и проявяват неразбиране.

Ковачева изпраща препоръка до областните управители, които имат право да откриват кризисни центрове. В момента те са общо 13 за цялата страна, а за София той е един с осем места. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души е да има по един кризисен център.

Тематичната приемна в институцията на националния омбудсман днес започва в 10 часа. Тя е отворена за граждани,  представители на неправителствени организации, експерти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner