Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Броят на новите заразени с ХИВ е намалял с 40% от 1997 г. насам

Броят на новите заразени с ХИВ е намалял с 40% от 1997 г. насам

От началото на епидемията жертви на вируса са около 32 милиона души

Световният ден за борба със СПИН ни напомня, че е епидемията не е отминала, и че вирусът ХИВ продължава да засяга милиони хора в света, съобщи Световната здравна организация.

Мотото на деня за 2019 г. е "Общностите са от решаващо значение".

От 37,9-те милиона хора, живеещи с вируса ХИВ през 2018 г., 62 процента са получили лечение, а 53 процента са с потиснат вирус и намален риск да го предадат на други. Броят на новите заразени с ХИВ е намалял с 40 процента в сравнение с 1997 г., когато е пикът на епидемията - от 2,9 милиона до 1,7 милиона. За този успех допринасят хиляди здравни работници и мрежи за взаимопомощ на засегнати хора.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Благодарение на антиретровирусното лечение смъртността от съпътстващите СПИН заболявания е намалена с 56 процента - от 1,7 милиона души, когато е пикът през 2004 г., до 770 000. Въпреки това ХИВ и СПИН остават сред основните проблеми на световното здравеопазване.

От началото на епидемията жертви на вируса са около 32 милиона души.

Най-засегнатият от епидемията район е Източна и Южна Африка, където живеят около 20,6 милиона заразени.

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция A/RES/43/15 на Общото събрание на ООН от 27 октомври 1988 г., с цел да се информира обществеността за разпространението на болестта, да се поощрява обмена на информация между научните и медицински общности в света за опита им в борбата с това заболяване.

По случай Световния ден за борба с ХИВ/СПИН в един от столичните молове по обяд ще бъде открита фотоизложбата "Предай нататък - Как не се предава ХИВ". Целта й е да осведоми обществото, че ежедневният контакт с носителите на ХИВ е напълно безопасен и не крие рискове.

"С ХИВ човек може да се зарази единствено по полов и по кръвен път, но дори и така вече вирусът е непредаваем, ако носителят му се подлага на нужните терапии", каза професор Марияна Стойчева - началник на Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив:

"Новите терапии са много мощни. Те в рамките на месец до три месеца, най-много до година, довеждат вируса до нива, които не могат да се открият с методите, с които разполагаме, т.е. вирусът го няма в кръвта, какво и в половите течности. Така че сексуалните контакти са абсолютно безрискови".

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите, се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.

Фотоизложбата "Предай нататък - Как не се предава ХИВ" ще продължи до 10 декември. Тя ще бъде организирана и в други градове в страната през месец януари.

Жителите и гостите на София ще могат да се включат в традиционното шествие на доброволците на Столичната организация на БЧК. То ще тръгне в 17 часа от площад "Св. Неделя", ще премине по булевард "Витоша" и ще приключи на Моста на влюбените, където участниците ще оформят с плат и запалени свещи червената панделка - международен символ на анти СПИН кампанията

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner