Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
2,4 млн. българи ще пътуват по празиниците

2,4 млн. българи ще пътуват по празиниците

Над 2,4 милиона са онези, които обмислят туристическо пътуване или почивка у нас тази зима - за предстоящите празници или за зимния сезон въобще. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по телефона сред 1000 българи в навечерието на зимния туристически сезон

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването. Този дял съответства на над 2 400 000 българи. 18 на сто твърдят, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. Изглежда, че българските курорти са закономерно по-предпочитани за почивка, отколкото тези в чужбина. Това, разбира се, се дължи на комплексни фактори, сред които основно място заема ценовата достъпност, коментират от социологическата агенция.

Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-осигурените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26 на сто това не е така, а 17% не могат да дадат отговор, показва проучването.

Как българите оценяват условията

Условията за зимен туризъм, които България предлага, са оценени високо от българите - близо 3/4 от всички запитани смятат, че условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага, са определено добри (27%) или по-скоро добри (46%). 8% от българите са по-скоро недоволни от предлаганите услуги в зимните курорти в страната, а 6% не са никак доволни. Останалите се затрудняват да отговорят.

СПА-центровете надвиват ски пистите

Ските остават по-рядко срещаното желание - по-голямата част от онези, които се очаква да пътуват в България, предпочитат да прекарат ваканцията си тази зима по-скоро релаксирайки: в СПА курорт или да посетят културно-историческа забележителност в страната, констатират социолозите.

Заявилите, че планират пътуване за културно-исторически, СПА, винен или друг вид туризъм са близо три пъти повече от тези, които планират да отидат на ски или друг вид зимен спорт. Това отново може да се свърже и с ценовата достъпност на любителското практикуване на зимен спорт.

Ето схематично изводите, които прави "Галъп интернешънъл" от изследването:

  • Българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните.
  • Условията за туризъм в зимните курорти у нас като цяло се подобряват.
  • СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове.
  • Планиращите пътуване тази зима са преценили, че ще са им нужни около 1000 лв.
  • Който ще пътува у нас по Коледа и Нова година, е заделил за това средно 5 дни.
  • Пътуването в чужбина за празниците се очаква да бъде средно 9 дни.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner