Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия

100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия

Грипът вече обхвана цялата страна. Над 100 000 ученици излизат в извънредна ваканция, предава NOVA

От събота епидемия е обявена в област Бургас, в общините Севлиево, Трявна и Дряново. А от понеделник в София, областите Кърджали и Хасково и община Луковит.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в болниците. По време на епидемията се спират женските и детските консултации. На границата между първия и втория срок много училища остават затворени.

Образователните власти обясняват, че това няма да навреди на темпото на обучение, защото се слива с междусрочната ваканция.

Краят на първия учебен срок на много места в страната дойде преждевременно. Но според образователното министерство учителите ще наваксат грипните дни, защото имат опит от други години по същото време.

„Учителят е този, който планира работата си. Той е този, който може да прецени. За нас е важно не препускането по учебния материал, а постигането на определени компетентности”, заяви Жени Костадинова, зам.-министър на образованието.

В София децата ще са на училище другия четвъртък - на 6 февруари. Но в някои училища са доволни, че затварят преди да са болни всички. В четвъртък в столичното 23-то СОУ са отсъствали 80 от всички 930 ученици.

„За в нашето училище отсъстващите са под 10%. Последните години винаги имат между 4 и 6 учебни дни такава ваканция, смятам, че е по-добре да са вкъщи и да не боледуват. Здравето им е най-важно”, заяви Нина Чанева, директор на 23-то СОУ, София.

Здравните експерти препоръчват на големите ученици да не използват грипната ваканция, за да се виждат с приятели. 

„Когато се даде такава ваканция, тя е, за да нямат децата контакти. Доколкото може да има контрол от родителите е добре да е в тази насока, а и по-възрастните хора трябва да избягват излишни контакти, това ще им спести заразяване”, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За медиците симптомите на грип са лесни за разпознаване: кашлица, температура, болки в ставите. Лекарите препоръчват в никакъв случай да не се чака и да се залага на самолечение.

„Най-честото усложнение е пневмонията. При някой щамове пневмонията много рязко прераства в остра дихателна недостатъчност”, обясни Ангел Кунчев. Засега в болниците има достатъчно място. А ако има нужда, лечебните заведения са готови да осигурят още.

Здравните експерти очакват пикът на грипа да е в началото на февруари. Но едва ли ще се стигне до национална епидемия, защото заболяването не се случва едновременно навсякъде.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner