Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
И армията ни ще се бори с тероризма

И армията ни ще се бори с тероризма

В училищата и детските градини също ще се взимат мерки срещу потенциални атентати, предвижда проектозаконът

Българската армия ще подсили спецслужбите и полицията в борбата срещу евентуални терористични заплахи за България. Това заяви военният министър Николай Ненчев.

Въоръжените сили ще участват в антитерористични акции. Те ще имат право да обискират и да проверяват вещи, както и да използват оръжие, ако законът бъде приет.

„Незабавно трябва да започне подготовка на военнослужещите, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти”, коментира Ненчев.

Вероятно още в следващите няколко дни той смята да издаде заповед за започване на незабавна подготовка.

На заседанието на Съвета за сигурност са обсъдени и текстовете, касаещи ограничаването правата на граждани при опасност.

По този въпрос Ненчев бе лаконичен. Той изтъкна, че са го обсъдили подробно и че предполага, че дискусията ще продължи и в Народното събрание.

„Очаквам професионалната общност да застане зад закона, защото той регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават българските граждани. Само с добре координирани действия можем да противостоим на тероризма, който в последните години стана една от най-големите заплахи в световен мащаб, и създаването на модерна и интегрирана система за сигурност е от първостепенно значение”, коментира, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според текста на закона, по време на антитерористична операция  службите могат да налагат всякакви ограничения на гражданите - да разполагат с имуществото им, да им ограничават достъпа до комуникации. Мотивът е, че в последните две години на територията на Европа са направени доста нападения.

Проектозаконът дава изключително широки правомощия, като на практика позволява на МВР, ДАНС и военни да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушат имущество, се казва в проекта.

В закона е записано, че всеки е задължен да "понесе ограниченията, произтичащи от мерките" и да "оказва съдействие, да не пречи и да не възпрепятства участващите в операцията". Това включва повреждане или унищожение на имущество, съоръжения и насаждения. Службите ще могат да вземат от всеки "комуникационни, съобщителни и други технически средства", както и автомобилите и камионите, които не са дипломатически или на международна организация.

В проекта се споменава, че гражданите могат да бъдат обезщетени. В училищата и детските градини у нассъщо  ще се прилагат мерки за борба с тероризма

На заподозрените в тероризъм ще се забранява достъпът до интернет и притежанието на повече от един телефон, предвижда проектът. Службите ще могат да им отнемат личните документи и да откажат издаването на нов, както и да забранят на човек да сменя местожителството си, да контактува с определени хора.  Това са част от т.нар. "превантивни мерки", които новите текстове предвиждат.

Медиите пък ще са длъжни да оповестяват подадена от командващия операцията информация, без да я променят и да разкриват тактиката на службите. Иначе ще се налага глоба от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност от тероризъм. При обявяване на извънредно положение мобилните оператори и интернет доставчиците ще са задължени да предоставят на службите достъп до мрежите си и те ще ги ползват безплатно. Извънредното положение ще се обявява при извършен терористичен акт.

В закона са описани три нива на заплаха, като за да се обяви най-високото, трябва всички елементи на заплаха да "са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт".

Определени са и четири степени на готовност на институциите - зелена степен (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране).

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар