Кирил Добрев: Преди изборите зимата се превръща в оръжие за управляващите. Това е стратегията на страха

Кирил Добрев: Преди изборите зимата се превръща в оръжие за управляващите. Това е стратегията на страха

Калоян Паргов: Управленският потенциал се използва не в полза на хората, а за личен ПР в предстоящите избори

Има ли фирми близки до управляващите, които трябва да чистят снега?

„Месец преди изборите природните явления се превръщат в предизборно оръжие за управляващите. Това е стратегията на страха. Тя беше залегнала още преди президентските избори, когато внушаваха, че ако хората не изберат Цецка Цачева, напускаме ЕС, светът пропада и България загива. Днес страхът е друг: ако не е лицето Борисов на власт, снегът ще ни затрупа.” Това заяви Кирил Добрев, член на ИБ на БСП и народен представител от ПГ „ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”. Той добави, че трима министри в оставка през последните 24 часа обясняват по всички телевизии как са взети абсолютно всички мерки да не изпаднем в ситуацията от 30 декември. Те обясняват че има 3000 снегорина и чакат в момента, в който завали, да изринат снега. „Думата от 30 декември досега е „превантивно”. Превантивно затваряме пътища, вчера от енергото разбрах, че превантивно спираме тока, превантивно спираме да раждаме, превантивно правим всякакви други неща, само и само да не се стигне до криза”, добави Добрев иронично.

На управляващите им трябва бедствие за „мъжко поведение”

Кирил Добрев изтъкна, че по време на мандата си Борисов „ловеше снежинките във въздуха”. „Понеже сме в предизборна ситуация, това вече е криза. Трябва бедствие, в което да има „мъжко поведение”. И трябва превантивно да се спира всичко”, каза още народният представител. Добрев заяви, че БСП има предложение: превантивно да се обявят фирмите, които чистят всеки определен район. Дали има такива, които са близки до управляващите и особено до коалиционните им партньори до сега? Кирил Добрев попита още, дали има фирми, които са спечелили поръчки за почистване на няколко области с една и съща техника? Той бе категоричен, че досега не е имало случай да бъде отцепена цяла Североизточна България. Народният представител припомни още, че по европейски проект, по който са усвоени вече средствата, са монтирани камери на 320 точки по републиканската пътна мрежа и които трябва да следят за пътната обстановка. Той попита, дали работят камерите.

Преди даже се радвахме на снега. Сега всяка снежинка е апокалипсис

Кирил Добрев попита  защо се спира токът, след като бе увеличена цената му, а средствата трябваше да служат за повече инвестиции. „Защо не са почистени просеките, когато е било времето затова? Вдигнаха цената на винетките с 30% и питам- получаваме ли с 30% по-добра услуга? Или просто сме в превантивно състояние?” Не на шега, Кирил Добрев обясни, че ако досега разбирането на хората за зимния сезон е било свързано със сняг, то днес всяка снежинка е равносилна на апокалипсис.

Калоян Паргов: Управленският потенциал се използва не в полза на хората, а за личен ПР в предстоящите избори

„Дори накрая на политическия си живот, задължение на правителството е да гарантира нормалното функциониране на държавата при зимни условия“, каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Според него има немарливо отношение и се подценяват климатичните промени. Като пример посочи изказване на министъра по околната среда по време на наводненията, че климатът се променя. „Това не е оправдание. В България не за първи път има зима“, категоричен е той.  „Като се върнем назад в годините такава зима не е изключение. Всичко останало можем да го наречем използване на управленския потенциал не в полза на хората, а за личен партиен ПР в предстоящите предсрочни избори, защото ролята на човек, който идва и спасява, е играна неведнъж в последните 6-7 години“, каза още той. Калоян Паргов попита- ако държавата се грижи за 25 000 км пътища, какво правят кметовете на ГЕРБ на областните градове. „Борбата да ги спечелят 2015г, дори и на ръба, с непозволени средства, беше голяма, но сега е трудно да се носи отговорност“, допълни той.

Лидерът на БСП-София подчерта, че когато пътищата са затворени, трябва да  има алтернатива за пътуване и най-сигурната е БДЖ. „Вместо да се помага и инвестира в железниците, за да излязат от кризата, още повече затъват с това управление. В момента БДЖ има само една роторна машина, която чисти сняг. Чия е отговорността за това?“, попита той.

Паргов заяви, че сега вали сняг и сме изненадани, но след 3 месеца той ще започне да се топи и да текат реки. „Правителството готви ли се за този момент, когато, недай си Боже, има наводнения и потоп от сегашния сняг? Да не стане така, че тогова да ни обясняват, че такъв бил климатът и това било нормално за целия свят. Отсега ги предупреждаваме“, каза още той.

Вяра Емилова: В стремежа си да предотвратят бедствието, управляващите го създадоха

„В стремежа си да предотвратят бедствието, управляващите го създадоха. Кметовете имат нареждане да чистят републиканската пътна мрежа, затова не могат да почистят своите райони. Така се харчат и много общински пари“. Това заяви Вяра Емилова, член на ИБ на БСП. Тя обясни, че е родена в Силистра и е преживяла много зими. „Там всички зими са тежки, но никога не се е случвало цяла Североизточна България да бъде отцепена. Вчера Силистра беше затворена за движение заради 5-10 см сняг. Имаше напълно недостъпни места, защото ток има само в общинските центрове. Нямаше мобилна връзка по селата и нямаше как хората да стигнат до своите близки. Никога в Силистра зимата не се е превръщала в бедствие“, категорична е тя. Емилова посочи, че в Шумен пътищата стават за пътуване, но не се почистват и умишлено ги затварят. „Заради 30 см сняг затвориха цялата държава. Всички чухме как министрите Павлова, Бачварова и Петкова, и други началници докладваха, че сме готови за зимната обстановка. Въпросът е: в какво се изразява готовността да се реагира на очакваната метеорологична обстановка, след като затвориха пътищата по селата, няма ток, телефон и мобилни връзки“, коментира Вяра Емилова.

 

Оставете коментар