Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Нетаняху посрещна Борисов в Ерусалим с "приятелю мой"

Нетаняху посрещна Борисов в Ерусалим с "приятелю мой"

Премиерът пое ангажимента да бъде открито българско консулство в Ерусалим

Израелският премиер Бенямин Нетаняху посрещна отново сърдечно и с думите „приятелю мой“ българския премиер Бойко Борисов в Ерусалим.

Двамата дадоха съвместен брифинг минути преди да започне втората им среща за последните два месеца. От вчера Борисов е на двудневна визита  в Израел. На връх рожденния си ден, 13 юни, българският премиер бе отново гост на с Нетаняху, който тогава го посрещна с торта и свещи.

На брифинга преди днешната им среща стана ясно, че България ще открие консулство в Ерусалим. „Надявам се, че това е първата крачка в посока установяване на българско посолство в Ерусалим“, заяви Нетаняху.

 „Най-ценното обаче е отношението на симпатии и почит, което таи нашият израелски народ към българския. Ние сме част от една и съща цивилизация. Тази цивилизация в момента е подложена на атаки. Организации на радикалния ислям атакуват нас, атакуват араби, атакуват европейци, атакува американци, атакуват всички“, каза Нетаняху и поясни, че се надява в рамките на разговорите си с Борисов да се фокусират и върху темата как да се борят за един по-добър свят.

 „Трябва да положим големи усилия да се фокусираме върху мозъка на хората, върху това, което мислят, защото вече заради интернет нямаме граници. Технологиите напреднаха – дронове, самолети, ракети, в същото време с едно хвърчило могат да се направят големи поразии. Трябва да обясним, че религията е важна за всеки един от нас и най – важното е мирът и толерантността“, заяви Борисов.

 „По линия на двустранните ни отношения до края на годината трябва да направим в България смесено заседание, което може и да е в по-гъвкава форма“, обяви още Борисов.

"Приятелството и доверието с Нетаняху е от изключителна важност, защото Израел играе ключова роля в развързването на сложния възел за постигане на мир в Близкия Изток", заяви Бойко Борисов. 

„Ние сме не само добри и лични приятели от дълго време. Между двата ни народа има много специално приятелство“, посочи Нетаняху и допълни, че отражение на това са честите визити и разговори, които България и Израел водят. „Разговаряме на всеки няколко седмици“, коментира Нетаняху. „Много се радвам, че имам възможност да те приветствам тук, за да можеш да почетеш делото за спасяването на българските евреи“, се обърна той към колегата си Бойко Борисов. „На срещата ни днес ще имаме възможност да разговаряме за противодействието на киберпрестъпността, за земеделие и здравеопазване“, каза още Бенямин Нетаняху. 

"За нас, израелците, мемориалът, който ще бъде открит, винаги ще напомня за великото дело на българите за спасяването на евреите. Това има специално място в сърцата на израелците. Най-ценно е отношението на симпатия и почит, което таи нашият народ към българския. Смятам, че за българските евреи е същото“, заяви той. 

„Демонстрираният кураж срещу антисемитизма е нещо, което трябва да продължи и в останалите държави“, коментира Нетаняху. „Това, което правим с България заедно, е да насърчим добро и проспериращо бъдеще, а не минало на насилие“, обяви израелският премиер. „В рамките на разговорите се надявам да се фокусираме върху това как да се борим срещу злото“, обяви той. 

Следобед Бойко Борисов ще има среща с роднини на загинали при терористичния атентат на летище Сарафово. Ще се състои и тържествена церемония по откриването на паметник - символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста.

Източник: Епицентър

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner