Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Два проекта на промени в Изборния кодекс се разглеждат

Два проекта на промени в Изборния кодекс се разглеждат

Целта на предложения от ГЕРБ проект е да се отрази обществения интерес

Депутатите започнаха да разглеждат два проекта на промени в Изборния кодекс - единият от ГЕРБ, другият е предложен от ДПС.

Целта на проекта на ГЕРБ е да се възстанови правното действие на нормите относно отчитането на преференциите във всички видове избори по Изборния кодекс преди тяхната промяна на 14 февруари 2019 г., който предизвика депутатите от БСП да излязат от парламента на 17 февруари.

Целта на предложения от ГЕРБ проект е да се отрази обществения интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот.

Със законопроекта на ДПС се цели да се отменят правилата за образуване на избирателни секции извън страната и се предлага въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден.

Законопроектът предлага промени за изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове.

Въвежда се възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания като в случаите когато кампанията се води на чужд език, се осигурява превод на български език.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner