Сряда, 19 Юни 2019
Сряда, 19 Юни 2019
Антикорупционния фонд буди съмнение и за други апартаменти на политици

Антикорупционния фонд буди съмнение и за други апартаменти на политици

Под съмнение са цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове

За съмнителна покупка на недвижими имоти от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов сигнализират от Антикорупционния фонд.

Съмнение будят цените, на които са закупени жилищата според нотариалните актове. Въпреки че в столичния квартал "Изток", където се намират имотите, цената на квадратен метър често надхвърля 2 000 евро, Цачева и Рашидов са се сдобили със своите жилища на значително по-ниски цени.

През юли 2018 г. министър Цачева закупува от строителната фирма "Артекс" апартамент с площ 199 квадратни метра. Като се прибави площта на допълнителните гараж и таванско помещение, общата квадратура на имота става 233 квадратни метра. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).

Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на четворно по-високи цени от платената от Цачева.

По информация на отдел "Продажби" на "Артекс" жилищата на високите етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

При оглед с брокер на апартамент в същата сграда, на Антикорупционния фонд е била предложена двойно по-скъпа оферта за два пъти по-малко жилище, и то на по-нисък етаж, спрямо платеното от правосъдния министър. Според брокера на високите етажи цените варират между 2 500 и 3 000 евро за квадратен метър.

Разликата в пазарната цена и цената, на която Цачева е закупила своя апартамент седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 000 и 400 000 евро.

Запитани за цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието са отговорили, че апартаментът е закупен на етап "груб строеж", в съсобственост е и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Срещу сумата от 103 500 евро правосъдният министър е собственик на три четвърти от въпросния имот. Тази сума се доближава до декларираната от Цачева като спестявания в последната й имуществена декларация.

Относно случая с депутата Вежди Рашидов имотният регистър показва, че и в тази сделка цената се различава сериозно от пазарната, информират от Антикорупционния фонд. Фирмата на Рашидов "Рашидов Пропъртис" ООД е купила апартамент и два гаража с обща площ 155 квадратни метра за цена от 90 000 евро или 580 евро на квадратен метър.

Запитан как е успял да постигне такава ниска цена, депутатът отговорил на Антикорупционния фонд, че цената е била договорена по този начин предвид незавършения етап на строежа на въпросния апартамент, както и закупуването на жилища и в други сгради на "Артекс".

В своя отговор Рашидов посочва, че нито той, нито фирмата му разполагат с информация за търговската политика на "Артекс Инженеринг" АД, предоставяните цени и отделните търговски отстъпки.

Припомняме, това е поредната проверка на сключена от политик сделка за жилище.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е останал само с два апартамента, тъй като заменил два апартамента, в които живял до лятото на 2018 г., и за нов доплатил със 100 000 лева от кредит и спестявания. Той обаче увери, че всичко е законно.

По-късно обаче стана ясно, че двата апартамента, които той заменил за новия си имот, са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

По тази причина от прокуратурата съобщиха, че ще направят проверка по случая.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар