Понеделник, 23 Септември 2019
Понеделник, 23 Септември 2019
Канадският премиер вся смут: Призна за геноцид срещу коренното население

Канадският премиер вся смут: Призна за геноцид срещу коренното население

Канадският премиер Джъстин Трюдо призна, че страната му е извършила геноцид срещу коренното население. Така той включи Канада в малобройната група на страните, признали това престъпление – Германия, Камбоджа и Руанда.

Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.
 
По време на предизборната си кампания канадският министър-председател обеща национално проучване на тези случаи, а комисията, която го извърши заключи, че срещу коренното население е извършен геноцид.
 
Потвърждавайки това заключение, Трюдо предизвика противоречиви реакции в страната на кленовия лист.
 
„Обещахме на канадците, че ще започнем този процес, който ще начертае път към бъдещето“, заяви канадският премиер при обявяването на резултатите от доклада в началото на юни.

„Официално беше представен докладът от националното проучване, което заключи, че трагичните прояви на насилие срещу жени и момичета от коренното население се равняват на геноцид“, посочи той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Докладът е установил, че жените и момичетата от коренното население е 12 пъти по-вероятно да бъдат убити или да изчезнат в сравнение с другите демографски групи в Канада и 16 пъти по-вероятно в сравнение с белите жени. Смята се, че около 4000 жени и момичета от коренното население са убити или изчезнали през последните 30 години в Канада, но в действителност истинският им брой едва ли някога ще се разбере.
 
Според документа: „действията, както и бездействието на държавата се коренят в колониализма и колониалната идеология“ и са ключови причини за изчезването на хиляди жени от коренното население.
 
Необходима е цялостна промяна на модела, за да се сложи край на колониализма в канадското общество, заяви председателят на комисията, извършила проучването -   Мерион Бълър: 
 
„Тази промяна на модела трябва да се случи на всички нива на държавното управление и обществените институции. Идеологията и инструментите на колониализма, расизма и омразата срещу жените, както в миналото, така и в настоящето, трябва да се отхвърли.“
 
Комисията призна, че терминът „геноцид“ вероятно ще предизвика разнопосочни реакции в страната, но обясни, че внимателно е проучила дефиницията на Обединените нации. Геноцидът има много форми, обясни в интервю за телевизия „СиБиСи“ Мерион Бълър:
 
„Ние, включително аз, мислим за геноцида като за Холокоста или избиването на народа тутси в Руанда. Това е само едно от проявленията на геноцида, а има и други. Изслушахме семейства и оцелели в цяла Канада за поколения на насилие, на нарушаване на правата на коренното население. За деца, които насилствено са били взимани от семейства им. Единственото заключение би могло да бъде – геноцид.“
 
Канадски анализатори поглеждат обаче и отвъд вътрешната политика и предстоящите през есента избори. В международните отношения всяка дума има тежест, а някои думи са по-тежки от други, пише журналистът Евън Дайър. До изказването на Трюдо единствените държави в света, признали извършването на геноцид бяха Германия, Камбоджа и Руанда. Украйна смята Голодомор за геноцид, но смята за извършител не себе си, а ръководеният от Сталин Съветски съюз. Турция пък полага неимоверни дипломатически усилия срещу определянето на кланетата и изселването на арменското малцинство в началото на миналия век като „геноцид“.

Източник: Dariknews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар