Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Гръцкият президент официално разпусна парламента преди изборите на 7 юли

Гръцкият президент официално разпусна парламента преди изборите на 7 юли

Гръцкият парламент беше официално разпуснат във вторник вечерта преди извънредните национални избори, обявени от премиера Алексис Ципрас след опустошителното поражение на неговата партия на европейския и местен вот миналия месец, пише порталът Greek Reporter, цитиран от Агенция "Фокус".

Указът на президента Прокопис Павлопулос беше поставен пред главния вход на сградата на парламента. 

На националните избори от 7 юли ще бъдат разпределени 300 мандата. Това ще бъдат първите национални избори в Гърция, в които ще се намали възрастта за гласуване до седемнадесет, вместо традиционните осемнадесет години. 

Церемонията по встъпването в длъжност на новите народни представители ще бъде на 17 юли. 

В понеделник Ципрас посети Павлопулос, за да го помоли официално да разпусне гръцкия парламент. 

По дългогодишна традиция гръцките премиери посещават президента в президентския дворец в Атина и обикновено използват причина, свързана с националната сигурност или икономиката като политически претекст, за да приканят президента да разпусне парламента и да определи датата на следващите парламентарни избори. 

Министър-председателят Ципрас заяви пред камерите, че след резултатите от европейските избори страната би могла да навлезе в дълга „предизборна фаза“, която може да постави гръцката икономика в опасност. Той помоли държавния глава да разпусне парламента по тази причина. 

Президентът Павлопулос официално прие искането на министър-председателя и издаде указ за разпускането на парламента късно във вторник.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар