Сряда, 26 Февруари 2020

ndt banner2

Сряда, 26 Февруари 2020

Румен Радев е поканил президента Пендаровски да посети България

Румен Радев е поканил президента Пендаровски да посети България

"Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците и от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които да ни разделят", заяви в Смолян президентът Румен Радев.

Държавният глава посети 101-и Алпийски полк, съобщава БТА. Румен Радев добави, че е поканил президента Пендаровски да посети България.

Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в Обединена Европа, затова и нашата позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство, коментира президентът.

Според него нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското й приобщаване.

Има ясно изразена българска позиция, затова и настоявах такава позиция да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че тя да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа за всяка една преговорна глава оттук нататък, заяви президентът Румен Радев. Според него това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, ще защити нашия национален интерес.

Очаквам българското правителство да отстоява последователно тази позиция, посочи държавният глава. Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, заяви Радев в отговор на журналистически въпрос.

Той уточни, че е поканил президента Пендаровски да посети България и очаква той да намери време за посещение в страната ни. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение, напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти, смята президентът.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner