Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Тръмп ще обсъди с Ердоган политическото разрешаване на кризата в Сирия

Тръмп ще обсъди с Ердоган политическото разрешаване на кризата в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган политическото разрешаване на кризата в Сирия, както и сигурността на кюрдите в страната

Това заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от ТАСС.

Президентът на Турция Ердоган в сряда ще бъде във Вашингтон и ще се срещне с президента Тръмп.

"Ще поговорим за това, което се случи там (в Сирия), за това, че можем да направим всичко възможно, за да защитим всички, които се намират в Сирия, не само кюрдите. Ще поговорим и за политическото разрешаване на кризата в страната", посочи Помпейо. 

Малко по-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще настоява сирийската армия максимално оперативно да поеме контрола над цялата територия на Сирия. Министърът призна, че вече не успява да следи "постоянно променящите се зигзаги на американската политика". В действията на САЩ в Северна Сирия той прозря съществен опит да бъде ограбена Сирийската арабска република. По думите на Лавров САЩ се опитват да вземат под свой контрол петролните съоръжения по противозаконен начин.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Ще настояваме сирийската армия максимално бързо да заеме цялата територия на своята държава, само това ще помогне със сигурност да се сложи надежден край на тероризма и ще реши всички въпроси, свързани с окончателното политическо уреждане", подчерта първият дипломат на Москва.

Русия в контактите си със САЩ подчертава, че Вашингтон трябва да изпълни обещанията си да се изтегли от Сирия, каза Лавров пред студенти от Дипломатическата школа и други еревански ВУЗ-ове.

Днес Русия и Турция започнаха четвъртото си съвместно патрулиране в район в Североизточна Сирия, съобщи турското министерство на националната отбрана, цитирано от ТАСС. Съвместните руско-турски патрули се осъществяват съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на двете страни на 22 октомври.

Четвъртият патрул се извършва в района Дербасия, на изток от р. Ефрат, и в него участват безпилотни самолети.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner