Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
ЕНП ще реши съдбата на партията на Орбан през януари

ЕНП ще реши съдбата на партията на Орбан през януари

Eвропейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дари да остави в редовете си Фидес, партията на унгарския премиер Виктор Орбан, заяви новоизбрания президент на ЕНП Доналд Туск

Консервативната политическа сила, която провежда двудневен конгрес в Загреб, през март замрази членството на Фидес заради насочената срещу Брюксел и срещу миграцията правителствена кампания с постери.

Кампанията обвини напускащия ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос в заговор за заливане на Европа с мигранти. В един момент кампанията беше прекратена и Орбан се извини на партньорите от ЕНП за обида, въпреки че ръководството на паневропейската партия предупреди, че това не е достатъчно.

Подготвя се вътрешен доклад на ЕНП по въпроса и се очаква да бъде завършен през декември, заяви Туск пред репортери. "Тогава ще започна много интензивни консултации", каза бившият председател на Европейския съвет.

Туск, който произнесе пламенна реч срещу популисти и автократи, преди да бъде официално избран за президент на ЕНП в сряда, заяви, че "намерението му е да вземе решение по този въпрос в края на януари".

Коментирайки политиките на Орбан, Туск каза: "Моето мнение е съвсем ясно (относно) нелибералната демокрация, и това е, ако разбирам добре, основната идея на Орбан."

Той обаче добави, че вътрешният дебат относно съдбата на Фидес в рамките на ЕНП е "много сложен и деликатен проблем". "Не мога да се съглася с някакви политически истории и с някои политически решения... представени от Орбан, и в същото време ние сме наистина близки приятели и имаме и някои общи неща", каза той.

ЕНП обединява основните центристки партии в Европа, като ХДС на германския канцлер Ангела Меркел или републиканците във Франция.

Тя все още е най-голямата група в Европейския парламент, но е под все по-голям натиск от крайнодесни, либерални и зелени съперници, които спечелиха на последните избори.

Временното замразяване на членството на Фидес раздели групировката, като у някои се появиха опасения, че унгарският лидер ще се обедини с представителите на десницата като крайно десния лидер на опозицията в Италия Матео Салвини.

Източник: БГНЕС

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner