Четвъртък, 23 Януари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 23 Януари 2020
Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров

Припомняме, че нашият посланик Атанас Кръстин бе извикан вчера в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения, като беше изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов изтъкна интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики.

Според министър-председателя, както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика.

В съобщението не е цитирано какво е заявил Анатолий Макаров.

Припомняме, че нашият посланик Атанас Кръстин бе извикан вчера в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

По-рано България обяви като персона нон грата руския дипломат Владимир Русяев. От държавното обвинение съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж. Фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът е с имунитет.


Кадър: Фейсбук

Източник: Дир.бг

Снимка:

Снимка: Пресслужба Министерски съвет

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner