Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Йорданка Фандъкова представи новата административна структура на Столичната община

Йорданка Фандъкова представи новата административна структура на Столичната община

За удобство на софиянци се удължава работното време на деловодството на СО. В момента то е от 7.30 до 19.30 вечерта, вече деловодството ще работи и в събота до 14.00 часа

Повече ред и контрол в строителството и публичните обекти, по-добър и удобен градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече реални електронни услуги, както и подкрепа за по-висок икономически растеж и повече инвестиции в града. Това са основните цели, които заложих при разработването на новата структура на Столичната община, заяви днес на пресконференция в общината кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето ѝ.

По думите на кмета изпълнението на тези цели преминава през задължителна промяна в структурата на общината и реформа на общинската администрация. С оглед приоритетите в работата кметът преструктурира по-голямата част от секторите в общината.

За повече контрол и ред в строителството се създава специално направление "Обществено строителство". В него влизат дирекции, които ще отговарят за строителството на транспортната инфраструктура, обществените сгради и ВиК мрежата. Към направлението се създава дирекция, която ще отговаря за планирането, проучването и възлагането на всички публични обекти, по които работи общината. За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, Общинското предприятие за проектиране "Софпроект" преминава на директно подчинение на зам.- кмета по строителството. Направлението ще бъде оглавено от инженер с доказан опит, който кметът ще представи през следващата седмица.

За по-удобен и бърз градски транспорт Фандъкова създава отделно направление "Транспорт и градска мобилност". Сред първите задачи на зам.-кмета в това направление ще бъде пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика. Кметът Фандъкова е поканила за този сектор бившия министър на транспорта Кристиян Кръстев.

За по-бързо и удобно обслужване на гражданите и бизнеса в общинската администрация и активната работа за привличане на нови инвеститори се създава направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" с три ключови задачи, съобщи кметът. По думите ѝ то ще работи на първо място за реформа в сферата на администрацията и за създаване на повече електронни услуги. На второ място за внедряване на иновативни градски решения с работа с ИТ сектора. Третата задача е привличане на нови инвестиции в града. За това направление кметът Фандъкова е поканила за зам.-кмет досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов. Той доказа, че умее да води активен диалог с гражданите и бизнеса, посочи Фандъкова.

За удобство на софиянци се удължава работното време на деловодството на СО. В момента то е от 7.30 до 19.30 вечерта, вече деловодството ще работи и в събота до 14.00 часа.

Кметът Фандъкова каза, че останалите промени са преструктуриране във вече съществуващите направления. Към направление "Финанси" официално кметът включва направление "Здравеопазване". Това е добър модел, защото общинското здравеопазване - това са търговски дружества, коментира Фандъкова. Към направлението преминават и дирекциите "Общинска собственост", както и "Обществени поръчки и концесии" с цел по-добра координация и по-добър контрол при обществените поръчки. Кметът обяви, че СО ще бъде една от първите с пълна готовност от 1 януари да премине към изцяло електронни обществени поръчки.

За да гарантира активната работа по привличане на европейски средства и поставянето на специален акцент в развитието на туризма, кметът създава направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Направлението е преструктурирано от съществуващото в момента "Инвестиции и строителство" и също ще бъде оглавено от Ирина Савина.

За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Засилва се и юридическият капацитет на всяко едно направление, съобщи столичният кмет. Съществуващата дирекция "Спорт и превенции" се разделя на два отдела. Единият ще бъде с фокус спорт, а другият с фокус младежки дейности, обяви кметът.

Докладът за структурните промени ще внесен на 9 декември в СОС, а на 19 декември кметът Фандъкова очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Източник: Новини.бг

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner