Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Майк Пенс прати поздрави на папа Франциск от Тръмп

Майк Пенс прати поздрави на папа Франциск от Тръмп

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс проведе личен разговор с папа Франциск във Ватикана, информира ТАСС. Той предаде на папата поздрави от президента Доналд Тръмп

„Президентът Тръмп с топлина си спомня за посещението си тук“, каза Пенс, който се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Пресслужбата на Светия престол не е оповестила информация за съдържанието на разговорите.

Местните наблюдатели смятат, че е засегната ситуацията в Ирак. Папа Франциск многократно е изразявал желание да посети тази страна. Някои дори смятат, че това ще се случи в средата на годината. Но с настоящото влошаване на ситуацията, включително поради напрежението между САЩ и Иран, перспективата за папското пътуване се отдалечава. Паролин трябваше да обсъди подготовката за пътуването в Ирак тези дни, но посещението му беше отменено.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

В началото на октомври миналата година папа Франциск прие държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Въпреки редовните контакти, отношенията между Ватикана и САЩ, както отбелязват наблюдателите, не са в най-добрия етап. Вашингтон е обезпокоен от сближаването между Светия престол и Китай след сключването на споразумение за назначаване на местни католически епископи за понтифи (преди това ставаше без негово одобрение). Освен това Ватикана се придържа към много предпазлива и внимателно обмислена позиция, която не съвпада с американската по отношение на кризите във Венецуела, Сирия и Украйна. На срещата с Тръмп през май 2017 г. Франциск засегна вълнуващата и близка нему тема за опазване на околната среда. Няколко месеца по-късно обаче американският президент обяви оттеглянето си от Парижкото споразумение за климата.

Пенс планира разговори в Рим и с италианския президент Серджо Матарела и премиера Джузепе Конте. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner