Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Румен Радев: Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите

Румен Радев: Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите

В днешната тревожна и променлива действителност е важно институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети, посочи президентът Румен Радев на пресконференция за отчет по повод тригодишнината от встъпването му в длъжност

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред и последният пример е усъвършенстването на изборното законодателство, посочи той и допълни, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за отговорно отношение и на останалите институции.

Той отбеляза, че е поддържал активен диалог с гражданите и институциите, като е откроявал проблеми и е давал посоки на тяхното решаване.

Президентът отбеляза, че е продължил да бъде бариера срещу лобисткото законодателство и е наложил вето на 7 закона, а там, където е виждал, че има нарушение на конституцията, е сезирал и Конституционния съд /КС/. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия, посочи Радев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес", коментира Радев.

"Нямам намерение да превръщам този отчет в самореклама, защото оценка я дава обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още държавният глава.

Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, "за да не се спъваме в проблемите". Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи.

Ще положа усилия в няколко важни направления, на първо място - възстановяването на доверието в изборния процес чрез своевременни изборни промени, заяви Румен Радев. Той отбеляза въвеждане на машинно гласуване с цел емилиминиране на недействителните бюлетини, ограничаване на купения и контролиран вот.

Ще продължа с дебата за иницииране на промени в конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между институциите, отбеляза той.

Държавният глава отбеляза и борбата с корупцията, като декларира, че ще бъде бариера пред лобисткоото законодателство и ще съдейства КПСОМПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.

По националната сигурност ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация за проектите за модернизация с пълноценно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, отбеляза той. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес и за защита на българските общности зад граница и духовното им приобщаване към родината, декларира държавният глава.

Той отбеляза и необходимостта от цялостна демографска политика.

Имам високи амбиции за България, трябва и можем да превърнем България в нормална европейска и демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни демократични институции, с европейски доходи и сигурност, с качество на инфраструктурата и обществените услуги.

Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, коментира президенттът. Според него има спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех е инвестицията в хората, смята той. Президентът декларира, че на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателната и изпълнителната власт и парламентарните партии за законови, орагнизационни и финансови механизми в три основни области - образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Свързани статии (по етикет)

  • Всички проби за COVID-19 в България от днес са отрицателни

    350 души от Италия са влезли днес в страната през летище София. Всички са проверени от инспекторите в регионалния здравен център на аеропорта. Никой не е имал симптоми на заболяването. Всички пътници от Италия минават през специален коридор

  • Сайтът Lupa.bg: 20 със съмнение за коронавирус във ВМА!

    Първите със съмнения за коронавирус в България вече са факт! Десетки пациенти са под карантина във ВМА в София, като точната бройка на потенциално заразените все още не е оповестена официално. По информация на Lupa.bg евентуалните носители на заразата-убиец са около 20 човека

  • Българите ще пътуват до Великобритания без виза за срок от 6 месеца

    От 1 януари 2021 г. във Великобритания ще има нова имиграционна система, по която хора, които искат да живеят, работят или учат във Великобритания, ще трябва да кандидатстват. Това каза днес във Варна посланикът на Обединеното кралство у нас Ема Хопкинс и допълни, че новата система е точкова, предаде БТА

Оставете коментар

baner

 FB banner