Парламентът подкрепи ветото на Румен Радев

Парламентът подкрепи ветото на Румен Радев

В неделя президентът наложи вето върху пределните цени на стоките и върху разпоредбата, която предвижда наказание за предаване на невярна информация за разпространяването на заразна болест

Парламентът подкрепи ветото на държавния глава Румен Радев върху част от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В неделя президентът наложи вето върху пределните цени на стоките и върху разпоредбата, която предвижда наказание за предаване на невярна информация за разпространяването на заразна болест.

Така Радев върна на депутатите отново тези текстове в закона и се стигна до извънредното пленарно заседание в понеделник.

В крайна сметка при повторното гласуване депутатите подкрепиха ветото на президента и не приеха частта от закона, който е свързан с фалшивите новини и ограничаването на спекулата.

Въпреки че почти всички депутати декларираха, че ще подкрепят ветото на президента, това не им попречи да се впуснат в бурни спорове и да се стигне до напрежение в пленарната зала по време на разискванията.

Кулминацията дойде с изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който заговори за комунизма и обвини червените, че винаги тяхната партия в моменти на криза се е държала безотговорно.

Реакцията на БСП не закъсня, социалисти наскачаха от местата си, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева опита да успокои страстите в залата. За да тушира напрежението, Караянчева наложи наказание забележка на Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

"Мога и да се самонакажа, но първо трябва да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече мнозинството убийци", каза Гърневски, припомняйки изказване на Корнелия Нинова в миналото.

"Когато от тази трибуна говорят комунистическите трубадури, хората, които са продавали таланта си на идеи, които толкова много мразят, трябва да дезинфекцираме трибуната след това", не му остана длъжен соцдепутатът Александър Симов.

Още в началото на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова призова ветото на президента да бъде подкрепено, но припомни, че един от върнатите текстове - за спекулата, е именно на БСП. Тя посочи още, че формулировка за "невярна информация" има и сега в Наказателния кодекс.

Дариткова отчете още, че именно президентът е начертал демаркационните линии и разделението.

"Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък", посочи тя.

От НФСБ също заявиха, че ще подкрепят ветото, "макар и с отвращение".

"Това е поредният непохватен опит за политически ПР - част от поредицата неумели стъпки президентът да преодолее политическата изолация, в която сам се постави. А тази изолация е по-голяма и от тази, която Щабът наложи на гражданите", коментира Борис Ячев.

От ВМРО пък призоваха ветото да не бъде подкрепено. Александър Сиди обяви, че няма как да подкрепят отпадането на наказанията за разпространението на фалшиви новини, защото такива в последно време имало много. Той също заподозря, че с поредното си вето държавният глава опитва да намери своето място в кризата.

Източник: Dariknews.bg

Оставете коментар