Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
Президентът иска ЕС да посредничи за кризата в Сирия

Президентът иска ЕС да посредничи за кризата в Сирия

Приветстваме диалога между САЩ и Русия, но няма да е бързо и лесно, каза Росен Плевнелиев в Ню Йорк 

Европейският сьюз (ЕС) да бъде основният посредник между заинтересованите световни и регионални сили за уреждане на конфликта в Сирия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представители на български медии в Ню Йорк.

Изказването на президента е преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на домакина на срещата – държавния глава на САЩ Барак Обама.

"Позицията на България и на целия демократичен свят спрямо Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от устойчиво и работещо решение за Сирия“, каза президентът Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

„Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска".

Държавният глава коментира, че след вчерашната среща САЩ - Русия разногласията остават, което е шанс за Общността. "И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран," каза той.

Според президента регионалните сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерят едно „устойчиво решение“. "Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток", коментира президентът Плевнелиев.

По думите на президента най-лошият сценарий е „пред очите ни“: „Виждаме го всеки ден“. „Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото", изтъкна президентът. Той определи случващото се като „трагедия“.

Той призова войната в Сирия да бъде спряна „на всяка цена“. Росен Плевнелиев подчерта, че „мястото за това решение е в  Съвета за сигурност на ООН“: "Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение.

„За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава", заяви държавният глава.

Програмата на президента Росен Плевнелиев в САЩ продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони в рамките на юбилейната 70-та сесия на ООН.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар