Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Саудитска Арабия наля масло в огъня

Саудитска Арабия наля масло в огъня

Шиитските мюсюлмани виждат екзекуцията на духовния си водач като ново обявяване на война от страна на сунитския ислям

Саудитска Арабия екзекутира духовния водач на шиитите в саудитското кралство и по този начин наля масло в огъня на религиозните напрежения в Близкия изток. И то в момент, когато покълваха надеждите, че най-сетне ще бъде създадена широка коалиция за намиране на политическо решение на сирийския конфликт. САЩ и Русия, които сближиха позициите си, упражняваха лек натиск върху Саудитска Арабия и Иран, за да ги привлекат към сътрудничество. Вместо нови разговори за Сирия, на сирийското бойно поле ще има ново насилие. В Йемен също се очертава нова ескалация на насилието.

Непосредствено преди екзекуцията на шиитския духовник Саудитска Арабия обяви край на примирието в Йемен. Иран ще реагира на този ход, като засили подкрепата си за шиитските бунтовници хути. Шиитските мюсюлмани разбират екзекуцията на своя духовен водач като ново обявяване на война от страна на водещата сила на сунитския ислям Саудитска Арабия. По-рано престолонаследникът и министър на отбраната на Саудитска Арабия Мухамад Бин Салман ал Сауд косвено заплаши Иран с война. Защото Иран не принадлежал в никакъв случай към "ислямския военен съюз", създаден от него за борба срещу терора.

В интерес на истината, саудитските сили за сигурност действат безмилостно срещу всички, които принадлежат към Ал Кайда и "Ислямска държава". И твърдата борба срещу терора е ефективна. Саудитското кралство обаче няма смелостта да пресуши духовната хранителна среда на терора. С други думи, то не смее да постави под въпрос нетолерантния уахабитски ислям, на който се базира легитимността на кралството. При предишния крал Абдула имаше известни признаци в тази насока. А новото саудитско ръководство води страната по опасен път. То не постигна военните си цели в Сирия и Йемен. "Ислямска държава" обаче се приближава все повече към Саудитска Арабия. Ниската цена на петрола, за която допринесе и самата Саудитска Арабия, застрашава стабилността на кралството и го лишава от безценното му благоденствие. В същото време заклетият враг Иран се завърна в международната общност. И докато Саудитска Арабия продължава да се води от манията, че трябва да обуздава Иран, всички опити за умиротворяване на Близкия изток ще бъдат напразни.

Райнер Херман, DW

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner