Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

"Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!"

"Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!"

Един текст на Любомир Кольовски по повод националният празник 3 март и днешните политически реалности и позиции

Жаравата се разгоря и температурата се вдигна. Традиционно за чествания на събития от нашата история. Угодни за едни, неудобни за други. Безразлични и досадни за трети. Празници и чествания, които носят дивиденти за първите, вторите и третите. Или пък им отнемат проценти от печалбите и добавената стойност на политическия тарикатлък. 

Казвам всичко това по повод и причина на патетичните и пламенни публицистични прояви на десетки и хиляди автори за част от които 3 март е резултат от имперските амбиции на Русия да ни приватизира или да подчини територията на своите интереси. Други разсъждават наобратно - че Русия ни е освободила, защото руснаците много ни обичали, ей така, по християнски, по православному и по славянски. Малко бяха гласовете по средата - че Руската империя реставрира Третата българска държава, въпреки жалкото състояние на артефактите с петвековна история. 

През тия пет века, братя и сестри, населението на Османската империя е било подложено на жесток терор, който терор е осигурявал комфорта на султана. И всички са били длъжни да обичат и боготворят едноличния си господар, който ги е владеел физически, икономически, политически и сексуално дори. Слава на Бога, тия времена отминаха. Отминаха и съпътстващите ги нрави. Но останаха мераклиите да реставрират тия мерзки обичаи на някогашните владетели - тирани, сатрапи и други видове диктатори. Ние, нашите бащи и деди, нашите деца и внуците на някои от нас днес са свидетели и потърпевши на опитите на един екземпляр с тъмно минало да възстанови султанското статукво, като го облече в парадната униформа на някакви неясни, но благи намерения.

Сигурно и вие сте разбрали зловещата същност на тая неандарталска реставрация, която неминуемо ще доведе до възстановяване на пещерното законодателство и жестокия примитивизъм на джунглата.

Спри. Огледай се! И, ако не идва ГЕРБ, продължавай напред!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар