Събота, 17 Август 2019
Събота, 17 Август 2019
Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Русия провежда мащабни военни учения в Черно море

Маневрите се провеждат на фона на напрежението в Азовско море, което възникна след като по-рано тази година украинските власти задържаха кримски плавателен съд.

Русия е започнала мащабни военни учения в Черно море вчера. В тях участват над 1000 военнослужещи, 10 кораба от Черноморския флот и над 50 бойни самолета от далечната, оперативно-тактическата и щурмовата авиация, съобщава ТАСС. 

Като част от задачите, ескадрилите от оперативно-тактическата авиация на 4-а армия на ВВС и ПВО на Южния военен окръг са отразили масиран ракетен удар на авиацията на условния противник в небето над Крим, цитира РИА Новости началника на пресслужбата на военния окръг Вадим Астафиев. 

Ученията се провеждат на фона на усложнената обстановка в Азовско море, отбелязват руските медии. На 23 септември украинският издирвателно-спасителен кораб A500 "Донбас" и морският буксир А830 "Корец" от украинските ВМС са навлезли в изключителната икономическа зона на русия край бреговете на Крим и са минали под кримския мост. В съответствие с нормите на международното право и сигурността на Русия те са били съпроводени от катери на граничните отряди на ФСС (Федералнвата служба за сигурност) Русия. 

Според експертите преминаването на украинските кораби е явна провокация от страна на Киев. 

Ситуацията в Азовско море се изостри през март 2018 г., когато украинските граничари задържаха кримския съд "Норд". На борда му имаше 10-членен екипаж, само двама моряци успяха да се върнат в Крим, останалите са задържани на украинска територия. 

Маневрите в Черно море бяха предшествани от две учения в Източното Седиземноморие - едно от 1 до 8 семтември, в което участваха 26 бойни кораба, две подводници, както и бомбардировъчна и изтребителна авиация. След свалянето на разузнавателния самолет Ил-20 в Сирия миналата седмица Москва обяви нови учения, заради които затвори голяма част от небето и водните пътища в региона. То продължава от 19 до 26 септември. 

От 11 до 15 септември пък се проведоха най-големите от 1981 г. насам военни учения „Изток-2018“. В тях участваха над 300 000 човека и 1100 самолета, Въздушно-космическите сили на Русия, кораби от Северния и Тихоокеанския военен флот, както и спецназ от Кавказките републики. От китайска страна взеха участие над 3000 военни, 900 единици въоръжения и бойна техника и 30 бойни хеликоптера и самолета. Към маневрите се включи и бронирана военна част от Монголия с многозначителното име „Чингиз хан“.

Източник: Epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар