Събота, 17 Август 2019
Събота, 17 Август 2019
Путин: Не бих искал Европа да прилича на България, да покаже неспособност да защити националните си интереси

Путин: Не бих искал Европа да прилича на България, да покаже неспособност да защити националните си интереси

„България, под натиск отвън, изостави този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получават нашия газ вече през „Турски поток“. Наистина не бих искал цяла Европа да прилича на България, да покаже такава слабост и неспособност да защити националните си интереси .

Българските колеги ни уверяваха, че каквото и да става ще се борят за“ Южен поток“ до края, тъй като той съответства на националните им интереси. Той щеше да засили техния геополитически статут като транзитна страна за газа към Европа, до 400 милиона евро годишно, просто така, само защото има тръба на тяхната територия. Българската страна се надяваше да създаде няколко хиляди работни места.

Оценявам обема на доставките на природен газ от Русия за Европа през 2018 г. на 200 милиарда кубически метра и че собствените добиви на европейските страни намаляват, така че вносът е неизбежен.

Има други възможности, но те са по-скъпи и ще намалят цялостната конкурентоспособност на европейската икономика. И какво, Европа ще купува газ с 30% по-скъп, включително и от САЩ? Може наистина, но това е глупост, разбирате ли?“

Afera.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар