Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Русия разкритикува изтеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Русия разкритикува изтеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

"Призоваваме САЩ да се откажат от разполагането на създавани от тях наземни ракети със среден и малък обсег и да последват примера на Русия в предприемането на всички необходими стъпки за гарантиране на глобалната стабилност и предсказуемост. В противен случай цялата отговорност за засилването на напрежението в света ще бъде на Вашингтон", каза руското министерство

Русия разкритикува днес изтеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, предават Франс прес и БТА.

"Вашингтон допусна сериозна грешка", заяви в комюнике руското външно министерство.

В комюникето се изтъква, че Русия продължава да е готова за преговори със САЩ за възстановяване на доверието и засилване на международната сигурност, предаде ТАСС.

Външното министерство призова също така Вашингтон да се откаже от наземното разполагане на ракети със среден и малък обсег.

"Призоваваме САЩ да се откажат от разполагането на създавани от тях наземни ракети със среден и малък обсег и да последват примера на Русия в предприемането на всички необходими стъпки за гарантиране на глобалната стабилност и предсказуемост. В противен случай цялата отговорност за засилването на напрежението в света ще бъде на Вашингтон", каза руското министерство.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Предложихме на САЩ и на други страни членки на НАТО да обмислят възможността за налагане на същия мораториум върху разполагането на ракети с междинен обсег, като обявения от Владимир Путин", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Според Рябков обаче не бива да се вярва на декларациите на НАТО, че алиансът няма да разположи такива оръжия.

Руското предложение към САЩ и НАТО да обявят мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа не заслужава никакво доверие, защото Москва вече е разположила такива ракети, заяви днес в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг подчерта, че в Европа няма нови ракети на САЩ и НАТО, но има все повече нови руски ракети. Генералният секретар на НАТО увери, че алиансът не иска нова надпревара във въоръжаването, но и че ще вземе мерки за сдържане на заплахата от руските ракети.

Съединените щати официално се оттеглиха днес от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като обвиниха Русия, че е разработила забранена от договора ракета и че е нарушила договорните си задължения - твърдения, които Москва отрича, отбелязва Ройтерс.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар