Високопоставен руски депутат определи като „неморално“ изявлението на МВнР по повод изложбата на руското посолство

Високопоставен руски депутат определи като „неморално“ изявлението на МВнР по повод изложбата на руското посолство

Ръководителят на Руското военно-историческо дружество заяви, че България едва ли би съществувала днес като независима държава, ако Червената армия не я беше освободила от профашисткия режим

Първият заместник-председател на комитета по външни отношения на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент – б.р.) Владимир Джабаров определи като „неморално“ вчерашното изявление на българското външно министерство за ролята на Съветския съюз в освобождението на България от нацизма, съобщи БНР.

„Надявам се, че българският президент ще каже, че това е недопустимо. А да се обвинява Русия за това, както твърдят, че е донесла окупационен режим, е неморално“, посочи Джабаров в интервю за телевизия РТ.

Думите му бяха по повод реакцията на външното ни ведомство на организираната от руското посолство в София изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“.

В изявлението на МВнР се посочва, че „щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

Междувременно ръководителят на Руското военно-историческо дружество Михаил Мяхков заяви в интервю за ТАСС, че България едва ли би съществувала днес като независима държава, ако Червената армия не я беше освободила от профашисткия режим.

източник: БНР

Оставете коментар