До 3000 лв. глоба за медиите, разкрили името на ученика, разследван за тероризъм

До 3000 лв. глоба за медиите, разкрили името на ученика, разследван за тероризъм

Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лева при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. 

При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв. Това уточниха от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която вчера се самосезира по случая с ученика от Пловдив, който беше обвинен в подготовка на терористичен акт.

Една медия съобщи трите имена на 16-годишното момче, училището, в което учи, както и името на баща му и с какво се занимава, публикувайки дори снимки. След това и други сайтове разпространиха информаицията. От агенцията заявиха, че правата на момчето са нарушени, защото са изнесени данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран.

"Това е нарушение на Закона за закрила на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете, без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 години, трябва да се вземе и неговото съгласие", коментира пред bTV Живка Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

ДАЗД е започнала проучване за установяване на административно нарушение. Уведомена е дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив и Областната дирекция на полицията в града с цел да се окаже подкрепа на детето и семейството.

Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Случаят обаче предизвика полемика - ще се осмелят ли други родители да подадат сами сигнал в ДАНС, ако установят, че детето им се радикализара, ако знаят, че самоличността на семейството веднага ще бъде разкрита.

"Нямаме никакво съмнение, че детето е жертва. Все пак говорим за 16-годишно момче. Травмата му ще остане за цял живот. Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна. Хората на ИДИЛ успяват доста умело да промият мозъка на човек. По света има практика да се създават антитерористични центрове. Идеята е да предотвратят подобни атаки", коментира вчера пред Нова телевизия бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

Оставете коментар