ДЕСЕТКИ АНГЛИЙСКИ МЕДИИ ГРЪМНАХА: Най-големите хазартни босове в България са свързани с расистките скандали и пране на пари!

ДЕСЕТКИ АНГЛИЙСКИ МЕДИИ ГРЪМНАХА: Най-големите хазартни босове в България са свързани с расистките скандали и пране на пари!

Десетки онлайн медии в Англия гръмнаха със скандала EFBET, който вече от цял месец тресе страната ни. След като по темата вече писаха цял куп издания в България, Гърция и Малта, сега EFBET се превърна и в любопитна тема за публиката във Великобритания.

Сайтът www.theleader.info публикува материал със снимка на бившия вече президент на БФС Борислав Михайлов и Боян Найденов, един от собствениците на "Efbet".

През октомври Англия се изправи срещу българския национален отбор по футбол на квалификацията за Евро 2020 в София. Мачът обаче бе белязан от демонстрации на гнусен расизъм, песнопения на маймуни и платени футболни хулигани, които очевидно бяха на стадиона само за да развалят футболната игра. Трябва да отбележим обаче, че не се случва за първи път, когато българската публика проявява неуважение към чуждестранни играчи и отбори.

По време на квалификацията за Европейското първенство през 2011 г., например, Българският футболен съюз (БФС) бе глобен заради расистко поведение на българските фенове към някои от английските играчи. Две години по-късно българският футболен клуб „Левски София“ пък бе глобен с почти 20000 евро, след като негови фенове вдигнаха банери със свастики, пожелавайки честит рожден ден на Хитлер.

За съжаление, въпреки множеството санкции и предупреждения към българската лига в миналото, расизмът все още продължава да бъде много дълбоко вкоренен проблем в България.

Всичко това сякаш достига своя връх по време на квалификацията България срещу Англия Евро 2020 този октомври - отбелязва hitznews.com. Мачът бе спиран на два пъти през първото полувреме, а след това футболисти от английския отбор съобщиха за расистки обиди, които изглежда бяха насочени към чернокожи играчи, като Рахим Стерлинг и Тайрон Мингс. Предупреждението в 28-ата минута бе последвано от пауза на мача в 43-ата минута, когато част от феновете в сектор "Б" напуснаха стадиона.

Материалите за връзката между расизма и хазартните босове е отразен подробно в www.modernthrill.com  и discoveryfinance.com, както и в много други британски сайтове.

Скандалът, който очевидно нарушава антидискриминационната и антирасистка кампания на УЕФА, бе последван от мощно медийно отразяване и в Англия, и в България, като това пък предизвика редица критични наблюдения и коментари от професионални футболисти, членове на изпълнителния комитет на УЕФА, футболни клубове, журналисти и дори политици.

„Можем да потвърдим, че играчите на Англия бяха подложени на гнусно расистко скандиране, докато играеха квалификациите за Евро 2020 срещу България. Това е неприемливо на всякакво ниво. За съжаление ние сме наясно, че това не се случва за първи път и нашите играчи и преди са били подлагани на подобен тип злоупотреба. Подобно поведение е неприемливо, както в обществото, така и във футбола. Ще поискаме от УЕФА да го разследва спешно“, подчертава Английската футболна асоциация (ФА).

След тези неприятни събития президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов официално напусна постта си. Той се оттегли, след като премиерът на България Бойко Борисов му се обади и написа на страницата си във Фейсбук: „Призовавам Борислав Михайлов незабавно да подаде оставка като президент на Българския футболен съюз! Недопустимо е България, която е една от най-толерантните страни в света - а хората от различни етноси и религии живеят в мир - да се свързва с расизма и ксенофобията."

По-късно, малко след потвърждението на оставката на Михайлов, над 20 полицаи извършиха обиска в централата на БФС в София. Според говорителката на главния прокурор на България разследването свързва бившия президент на БФС с корупционни престъпления, назначаване на рефери на футболни мачове и други големи престъпления срещу спорта.

Оставката на Борислав Михайлов обаче беше само върхът на айсберга. След расистките обиди срещу британските футболни национали, скандалът се задълбочи. Оказва се, че от дълго време в България съществува определена връзка между футбола и организираната престъпност. Доста често футболните хулигани действат под натиска, наложен им от външни влиятелни сили. Много са случаите, когато футболното хулиганство е използвано нарочно, за да предизвика хаос по време на мачове. И това може да се случи и тук. Подозирайки фонов сценарий, специалните сили разследват и спонсорите на футбола в България. Това от своя страна доведе до поредица от събития, които е малко вероятно да бъдат просто случайни.

Специалните служби в България започнаха проверка на възможността едни от най-големите босове в хазарта в страната - Стефан Найденов, да стои зад инцидента - допълва thesmashable.com. Въпреки мрежата от информатори на УЕФА в цяла Европа, работещи по решаване на проблема с определянето на мачове, серията спортни манипулации изглежда е организирана доста добре и тя е направена от българския хазартен бос. Найденов е обвиняван не само в различни прояви на спортна корупция, но странични източници също съобщават, че за Стефан Найденов работи Марио Коструков, човекът който доскоро наблюдаваше корупцията към БФС.

Заедно със синовете си Боян Найденов и Цветомир Найденов Стефан Найденов ръководи една от най-големите компании за хазартни игри в Източна Европа - Efbet. Търговската марка е собственост на „Brobet LTD“ и е сред основните спонсори на футбола в България. Съвсем наскоро компанията EFBET бе замесена в огромен скандал, който разкри чудовищен брой нарушения на Закона за хазарта в България, както и на Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗЗЛД), който се извършва систематично от собствениците на Efbet.

След дълго разследване на Efbet и неговите собственици агенти от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) щурмуваха централата на Efbet на 4 октомври. Българските медии публикуваха много информация по темата, свързвайки семейство Найденов с корупция, пране на пари и други финансови престъпления. Освен това, по неофициална информация от службите, имената на собствениците на букмейкъра бяха свързани и с хора, които са част от организираната престъпност и корупция не само в България, но и в други европейски страни. И все пак сагата за Efbet не свършва до тук.

Приблизително месец след нападението на ДАНС, в ново разследване, проведено от властите в Малта, относно румънска и българска връзка с пране на пари на острова, имената на фамилията Найденов и тяхната компания за хазарт се откроиха отново.

Подобни разследвания срещу компанията „Brobet“, която е собственик на марката Efbet, започнаха също така и в Гърция, Румъния и Италия. И докато информацията от малтийската полиция подчертава, че българите са свързани с италианската мафия в Сицилия и Милано, някои британски и гръцки журналисти твърдят, че Стефан Найденов и синовете му са били част от корупционни схеми, финансови измами и укриване на данъци на територията на Гърция. Нещо повече, британски медии съобщиха, че хазартният бос Стефан Найденов е бил част от комунистическите тайни служби в страната си. Той е работел под псевдонима „Николов” и е бил вербуван от служителя на Държавна сигурност Кр. Кръстев още през 1980г.

В светлината на тези събития някои български журналисти предположиха, че Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир Найденов инвестират и към момента значителна част от недекларираните си печалби в недвижими имоти в Гърция и Италия. 

Източник: "Труд"

Оставете коментар