Двама от кандидатите за шеф на БСП тежки милионери!

Двама от кандидатите за шеф на БСП тежки милионери!

След проведената наскоро 31 конференции и общи събрания на БСП, официално вече има 21 номинирани кандидати за председател на партията

Както е известно това са Корнелия Нинова - 31; Кирил Добрев - 13; Калоян Паргов - 6; Красимир Янков - 6; Костадин Паскалев - 6; Янаки Стоилов - 5; Георги Гергов - 5; Драгомир Стойнев - 3; Валери Жаблянов - 3; Сергей Станишев - 2; Михаил Миков - 2; Деница Златева - 2; Жельо Бойчев - 2; Борислав Гуцанов - 2; Георги Свиленски - 1; Иван Ченчев - 1; Явор Гечев - 1; Георги Пирински - 1; Лъчезар Костов - 1; Станислав Павлов - 1 и Атанас Мерджанов - 1.

Повечето от въпросните лица са познати на широката публика, но двама от тях изпъкват не толкова с популярната си обществената и политическа дейност, колкото с милионите, които тихомълком кътат под юрганите си. Става дума за Борислав Гуцанов и шефът на Агенцията по ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Публичната тайна е, че и двамата социалисти, всъщност отдавна са могъщи капиталисти. За Борислав Гуцанов е достатъчно да само да напомним, че в медиите преди няколко месеца излезе информация, как бившият шеф на БСП във Варна Борислав Гуцанов е бил публично шамаросан докато е бил на гости в частна къща във Варна. Случаят е от 22 декември по-миналата година, разказват в детайли свидетели на случката. Драмата се е разиграла пред очите на почти целия варненски елит и то само броени дни преди Коледа. Случката е публична тайна във Варна, а самият Гуцанов всячески се опитва да я прикрие и да спре клюките по темата. Според запознати с делата на Гуцанов, общинският съветник и дългогодишен председател на БСП в града сам не искал да освети причините за побоя, тъй като именно той бил сериозно виновен за него. По думите на източника ни обаче, Гуцанов бил завлякъл неподходящи хора със сериозна сума пари, от калибъра на 300 000 евро, като вместо да свърши обещаната от него работа, по стар български обичай той се покрил без дори от части да изпълни обещанието си. А парите – “забравил” да върне. Сред свидетелите на побоя били цяла камара видни варненски персони, но никой не се застъпил за Гуцанов. Унижението било толкова голямо, че в един момент общинският съветник бил накаран да коленичи и да моли за прошка. Източниците ни твърдят, че главни „наказатели“ на Гуцанов били виден варненски бизнесмен с къща на женевското езеро, както и друга известна фигура, станал медийно популярен след като преди няколко години службите нахлуха в имението му в близост до София.

Борислав Гуцанов може да се похвали с интересна биография. Той бе арестуван шумно през март 2010 година от МВР по обвинения за присвояване на средства чрез сключване на неизгодни договори. Това обаче не е първият му арест по обвинения за присвояване на средства. През 1999 г. той е задържан заедно с шефа на варненския клон на „Елитбанк“ Пламен Георгиев по обвинение за присвояване на 9 млн. лв.(неденоминирани) Парите са част от няколко необезпечени кредита, отпуснати на морската фирма „Бляк сий шипинг“, на която Гуцанов е бивш изпълнителен директор. Според обвиненията Борислав Гуцанов, като съучредител на „Елитбанк“ съдействал за получаването на кредита. След ареста „Бляк сий шипинг” се дистанцира от Гуцанов с обяснението, че той е бил освободен от борда на директорите на фирмата още през 1997 г. заради некадърност. Гуцанов прекарва девет месеца в ареста, след което е освободен.

Другият баровец – социалист е дългогодишният шеф на Агенцията по ядрено регулиране Лъчезар Костов. Същият управляваше агенцията още по времето на Орешарски, но остана любимец и на Бойко Борисов. За него пък публична тайна е, че притежава десетки имоти, като апартамент в центъра на София, още един в елитен софийски квартал и две мега луксозни къщи в Банкя. Освен това Костов е купил и ултра луксозен апартамент на дъщеря си в Щутгард, Германия. Той направи и култува сватба на щерка си, на която покани над 500 човека в бившия елитен столичен ресторант Континентал Плаза в НДК. Костов подари и огромен диамант на дъщеря си и я прати на меден месец в Дубай. В същото време Лъчезар Костов успя и да набута жена си като я направи председател на БСП в район Триадица.

Любка Костова пък бе известна преди време с това, че управляваше усвояването на средства при едни от първите европрограми у нас. Кандидат председателят на Столетницата не обича да прекарва свободното си време у нас, а често почива в Австрия, Италия и Германия. Преди няколко години от публикации в медиите стана ясно още, че дългогодишен ръководител на Агенцията за ядрено регулиране доц. Лъчезар Костов продължава да се води на работа в ИЯИЯЕ, макар и не на пълен работен ден, като това обаче не му пречи да получава възнаграждение. Сумата от ИЯИЯЕ е вероятно скромна, съотнесена със заплатата на доц. Костов като висш държавен служител в АЯР, но не става дума толкова за размер, колкото за взаимоотношения. Зависимости, взаимни услуги, защита на позиции. А пред обществото залинялата Българска академия на науките може да оправдава с недоимък политиката си да не привлича млади учени в научните си звена.

От доста време мандатът на доц. Лъчезар Костов като ръководител на АЯР е изтекъл, но конкурс за избор на нов началник на агенцията все още няма обявен. Това едва ли е случайно, защото подходящи кадри има. Но Костов е и пълномощен представител на България в Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна. Като такъв, и като служител на ИЯИЯЕ, и като шеф на ядрения регулатор, доц. Костов трябва да е човек с наистина голям капацитет, за да съвместява всичките си функции и задачи. (Друг въпрос е защо българските дейности в Дубна се координират от АЯР, а не от министерството на науката.) Но все пак и доц. Костов пропуска някои ангажименти в натоварения си график. През 2014-2016 г. в ИЯИЯЕ бяха репресирани учени, изпратени на работа в Дубна, които не искаха да подават молби за неплатен отпуск в българския институт, докато са в чужбина – такова беше изискването на ръководството, което се скъпи да плаща и скромните заплати на българските учени. Който не подава молба за неплатен отпуск – дисциплинарно уволнение. Доц. Лъчезар Костов от много години все забравя да подаде такава молба, но без последици.

Източник: Wow-media.bg

 

Оставете коментар