Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Поредното безумие в българският спорт

Поредното безумие в българският спорт

Българският спорт и цялата ни общественост става свидетел на поредното събитие, което не би имало почва да се развие в друга, нормална и цивилизована страна. Tози път неразбориите са в българския автомобилизъм.

Българският спорт и цялата ни общественост става свидетел на поредното събитие, което не би имало почва да се развие в друга, нормална и цивилизована страна. Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) е с отнет лиценз от страна на Съюза на българските автомобилисти (СБА), като самият факт, че последните могат да отнемат лицензи и по този начин да раздават своеобразно правосъдие в спорта, е меко казано странно. Последващите отнемането на лиценза на БФАС събития са създаване на Автомобилна федерация на България (АФБ), която по бързата процедура е призната от Министерството на спорта и към момента разполага с правата да организира състезанията в България, както и да изпраща български състезатели в чужбина.

На 28.05.2019г. пред Министерски съвет се проведе протест на Българската федерация по автомобилен спорт, като основното искане на протестиращите автомобилисти е лицензът им да бъде върнат незабавно, тъй като няма абсолютно никаква адекватна причина да не разполагат с него.

''Официалният мотив на Министерство на спорта и на министъра за отнемането на лиценза е, че не сме международно представени и не отговаряме на една единствена точка от новия закон - да бъдем международно представени. Смея да твърдя, че в допълнението на тази точка, ние отговаряме на изискването, защото сме кандидатствали за членство'', заяви Николай Златков, член на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и състезател.

Николай Златков даде отговор на въпроса - кой е дал правото на Съюза на българските автомобилисти (СБА) да отнема лицензи и респективно защо Министерството на спорта не е органът, който да има тези правомощия?

Снимка на LAP.bg.

''Точно в това е парадоксът. Съюзът на българските автомобилисти притежава този международен лиценз по стечение на обстоятелствата, от времената, когато сме били една организация. Повече от 25 години Съюзът на българските автомобилисти не прави спорт, а лицензът по стечение на обстоятелствата стои при тях. Беше уж делегиран, казвам уж, защото последният документ е от 2005 година, ние правехме спорт и никой не се интересуваше по този казус. В интерес на истината, 3 или 4, с риск да бъда неточен, на общи събрания взимат решение председателят на Българската федерация по автомобилен спорт да започне процедура по прехвърляне на лиценза. Този лиценз е суверенитет за нас. В случая на господата от Съюза на българските автомобилисти не им хареса нашето управление и решиха, че могат да регистрират ново сдружение, да му дадат международните права и по този начин да подменят управлението на автомобилния спорт'', сподели Златков.

''Факт е, че към момента единственият представител на Международната федерация по автомобилизъм в България е Съюзът на българските автомобилисти и ние именно срещу това се борим. Това смятаме, че е големият нелогизъм в цялата история. Организация в частна полза, нямаща нищо общо със спорта, държи правата върху един спорт и де факто внася ''шум'' в неговото управление. Това е големият проблем, защото те нямат моралното и юридическо право да носят правата'', сподели още автомобилистът.

''Има как това да се поправи, чакаме Висшият административен съд да се произнесе, а се надявам и министър Кралев да разбере каква е простата истината, което да доведе до ревизиране на решението му. Тук сме пред Министерски съвет и очакваме подкрепата на министър-председателя, протестирахме вече и пред Министерството на спорта, където се срещнахме със зам.-министъра и секретаря по спорта, но резултатът не беше такъв, какъвто очаквахме. Поради това минаваме на по-висша инстанция, искаме националният ни лиценз да бъде върнат, за да можем да отговорим на всички изисквания на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) и да кандидатстваме пред тях за придобиване и на международните права", декларира Златков.

''Аз лично очаквам държавата в лицето на министъра да застане зад нас и да удостовери кой е правил спорта през последните 20 години. Нищо повече. Ние сме много добре известни на Министерството на спорта, работили сме винаги с документи, всички сме били като клубове лицензирани в това министерство, там има планина от информация, така че ако някой има доброто желание да се зарови в нея, там ще открие истината, допълни Николай Златков.

За поредно безумие в българския спорт разбра ФАКТИ (СНИМКИ)

За поредно безумие в българския спорт разбра ФАКТИ (СНИМКИ)

Източник: Fakti.bg

Снимки: Lap.bg, Fakti.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner