Неделя, 15 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 15 Декември 2019
Назрява нов грандиозен допинг скандал, този път не са виновни руснаците

Назрява нов грандиозен допинг скандал, този път не са виновни руснаците

Нов грандиозен допинг скандал е на път да избухне в спорта, но този път мишена няма да са руски спортисти.

През 2015 г. Москва бе обвинена в масово и системно допингиране на атлетите си, част от което бе доказано и санкциите за руския спорт продължават да са много тежки.

Сега един филм, в който са използвани реални изказвания на състезателя по ски бягане Йоханес Дуер, стана повод за мащабно разследване в Австрия и Германия. Резултатите водят към германски доктор, който вече е арестуван. Неговото име не се споменава, но се очаква той да разплете нишката на огромна мрежа за допингиране на състезатели в поне пет различни спорта.

Самият Дуер бе арестуван на 5 март и ще бъде свидетел в делото, което се очертава да разтърси спорта.

Той е признал за използване на кръвен допинг, ЕПО и хормони разтежа от 21 състезатели (за които знае поименно), които са познати в три зимни и два летни олимпийски спорта.

Прокурорът от Мюнхен Кай Гребер вече е издал заповеди за задържане и разпитване на тези атлети.

Намерени са следи от цяла мрежа за допингиране на спортисти, като отделни клетки от нея има в Германия, Австрия, Хърватия, Словения, Естония, Италия, Швеция, Финландия и дори Хавай.

Дуер, който е част от организацията, бе уличен в употреба на допинг след Олимпиадата в Сочи 2014, а след това не се състезава.

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner