Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Автомобилни състезатели на протест заради отнетия лиценз на БФАС

Автомобилни състезатели на протест заради отнетия лиценз на БФАС

“Надявам се всички, които подкрепят автомобилния спорт, да дойдат днес пред Министерски съвет и президентството, за да може да потърсим отговор на въпроса – защо така внезапно беше отнет лицензът на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и даден на новосформирана организация“. Това каза пред БНР председателят на БФАС Владимир Илиев.

Днес по обед ще се състои протест, организиран от БФАС, който цели да насочи общественото внимание към проблемите, които спорът има. Лицензът на федерацията беше отнет на 18 април.

Илиев коментира аргументите на Министерството на младежта и спорта (ММС) за отнетия лиценз: “Да, много странна аргументация има – тя се основава на решението на управителен съвет от една организация в частна полза, това е Съюзът на българските автомобилисти, който, виждате ли, бил член на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) и на тази база той решава да отнеме лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт“, обясни Владимир Илиев и допълни:  “Парадоксът къде е? В България министерството е органът, който управлява спорта, а не частни организации – как и защо тази организация е станала член, кога е станала, как така 30 години тази федерация управлява спорта в България и изведнъж една организация в частна полза ѝ го отнема“.

Владимир Илиев коментира и правилата за даване и отнемане лиценз: “Има написани (правила – бел. ред.), те са добре описани в Закона за физическото възпитание и спорта, посочени са два члена от страна на министерството, на базата на които ни се отнема лиценза, но в същото време ние отговаряме на изискванията на тези членове. Това наложи бърза реакция от страна на министерството. Внесоха промяна в Закона за спорта – именно тези два члена да бъдат променени, така че да могат частните организации да дават права и делегация за спорт в България“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар