Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Почитаме успението на св. Анна, символ на майчинството

Почитаме успението на св. Анна, символ на майчинството

На днешния ден почитаме успението на света Анна – майката на света Дева Мария.

Според библейските сказания през годините светицата станала християнски символ на майчинството. Източноправославната църква чества празника на света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава „благодат”. С Божия благодат е изпълнен живота на Анна, която един ден ще стане майка на Божията Майка и баба на нашия Бог Иисус Христос.

Според преданията света Анна и мъжът й Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември.

Летният празник на света Анна – 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите, като там се почита като защитница на бременните жени и на майчинството. Затова св. Анна се почита като покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове.

Имен ден празнуват Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена

Това е вторият ден през годината, посветен на света Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на св. Анна.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner