Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Webit разаде $1 милион в най-голямото стартъп състезание в света

Webit разаде $1 милион в най-голямото стартъп състезание в света

Един милион долара общ награден фонд получиха шестимата финалисти в най-голямото старъп състезание на планетата, Founders Games - част от програмата на Webit.Festival Europe 2019.

Размерът на тазгодишния награден фонд е безпрецедентен в световен мащаб. В надпреварата се включиха цели 200 стартъпа, избрани от 4000 кандидатури от цял свят. Общо 1500 бяха стартиращите компании, които получиха възможност да присъстват на Webit.Festival и да се срещнат с топ инвеститори.

Всички шестима финалисти на Founders Games получиха от Microsoft награди в размер на по $120 000, докато победителите спечелиха голямата награда от €250 000. Инвестицията за победителя беше осигурена от изпълнителния председател на Webit.Foundation, д-р Пламен Русев, управляващият партньор в IBM Хесус Мантас, директорът за бизнес развитие на TMF Group, Диего Пешиатини, създателят и изпълнителен директор на Youplus, Шаукат Шамим, ръководителят на катедрата по медицина в Singularity University, Даниел Крафт и партньорът в Lakestar, Гилад Новик.

Ето и кратко описание на дейността на финалистите:

TestCard е стартираща компания в областта на медицинските технологии, която е разработила устройство за изследване на урина под формата на "пощенска картичка". Свързаното с него мобилно приложение обработва резултатите моментално, което позволява на пациентите да имат ясна представа за здравословното си състояние в реално време.

Diasyst предлага съвременно решение за справяне с неудобствата на диабета. Приложението на компанията позволява на пациентите да въвеждат здравните си показатели в реално време и да ги изпращат до медицински екипи, които от своя страна да ги анализират и да върнат ценни съвети за справяне с болестта на базата на реалното състояние на пациента.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Bruce предлага интелигентно решение за търсене на работа и наемане на служители. Платформата на компанията успява да свърже работодатели с потенциални служители с най-подходящите качества за предлаганата от тях позиция.

Tiliter разработва за магазини и други търговски обекти устройства с изкуствен интелект, способни да разпознаят всеки артикул, без използването на баркод. Автоматизацията на този процес намалява времето за чакане на клиента и оптимизира ефективността на супермаркетите.

Plant-E е млада и иновативна компания, която предлага съвременни технологични решения за генериране на електричество от живи растения. Разработките на компанията могат да помогнат значително за увеличаване на енергийната ефективност по екологичен начин.

Победителите от WeFarm са създатели на най-голямата фермерска дигитална мрежа в света. По света има над 1 милиард души, които работят в малки земеделски стопанства. Те произвеждат над 80% от храната, която стига до крайния потребител. Уви, много голяма част от тях нямат достъп до интернет и базова информация, която да им помогне да се справят с проблеми и да споделят идеи помежду си. WeFarm създаде решение на този проблем, което вече се ползва от над 1 милион души само в Кения и Уганда. Ежедневно в платформата се споделят над 40 000 въпроси и отговори от потребителите.

В рамките на двудневната си програма на 14 и 15 май, Webit посрещна в НДК над 15 000 посетители от 120 държави. Сред тях личаха имената на топ корпоративни лидери, политици, предприемачи, инвеститори, създатели на бизнеси, учени, представители на местни администрации и журналисти.

"Това е най-големият Webit правен някога в България. Щом световните медии наричат София дигитална столица - значи нещо се случва и то е правилно. Всяко такова събитие носи на икономиката на България над 60 милиона. Това увеличава възможностите ни да бъдем локална суперсила в технологично отношение", заяви изпълнителният председател на Webit.Foundation, д-р Пламен Русев.

Поредното успешно издание на фестивала утвърди позициите на Webit като водещото събитие за дигитални технологии и иновации в Европа. Следващата година Webit.Festival Europe ще се проведе във Валенсия, но това не означава, че Webit напуска своя дом - дигиталната столица София. Събитието у нас ще бъде насочено към увеличаването на възможностите за предприемачество и иновации на Балканите.

Валенсия успя да се пребори за домакин на Webit в конкуренцията на други 26 европейски града, сред които Амстердам, Париж, Лондон, Мадрид, Ротердам, Виена, Тел Авив, Брюксел, Будапеща и много други.

Свързани статии (по етикет)

  • Отпуснаха 40 000 лева на останалите без дом след пожара в Бухово

    Столичният общински съвет отпуска еднократна безвъзмездна парична помощ на пострадалите от пожара на 4 септември, в град Бухово, район "Кремиковци". Общинските съветници подкрепиха единодушно доклада на кмета Йорданка Фандъкова на последното заседание на този общински съвет.

  • Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ7

    Банкерът Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ 7, като парите били осигурявани от кредити, отпускани на близки до него фирми. Това стана ясно по време на заседанието по делото за фалита на КТБ, което се гледа в Специализирания съд, съобщи "24 часа".

  • Награда от 3 млн. долара за учените, заснели черна дупка

    Екипът от учени, успял да заснеме за първи път черна дупка чрез сложна система от радиотелескопи, получи награда за пробив във фундаменталната физика в размер на 3 млн. щатски долара, съобщи организацията, която стои зад наградата. Сумата ще бъде разделена между 347 учени.

Оставете коментар