Кръстова гора привлича с красива природа и лековити извори

Кръстова гора привлича с красива природа и лековити извори

Посетителите могат да си оставят багажа в църквата и да преспят в манастира

Хора от всички райони на страната посещават едно от най-духовните места у нас – Кръстова гора, разположена в самото сърце на мистичните Родопи. Тълпи на това специално място могат да се видят не само пред почивните дни и по празници, но и през седмицата. Всички ходят там, за да се насладят на красовата, да уситят мистичната енергия и да се помолят желанията им да се сбъднат.

Кръстова гора се намира на 6 км от с. Борово и на 45 км от Асеновград, след красиви букови възвишения на Средните Родопи. Местността се казва Градище, но е по-известна като Кръстова гора (име, дадено й заради формата на кръст, която има). Според преданието на това място е бил скрит Кръста, на който е разпнат Исус Христос. Кръстът се намирал в Манастира Света Троица до 18 век, когато турците разрушили сградата до основи. Христовият Кръст обаче бил спасен! Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно така  вълшебството на Кръстовата Гора идва от силата на Христа и неговият кръст, скрит в недрата на Родопите.

В района на Кръстова гора има два извора – Гълъбичката и Очното, на които идват голям брой поклонници, вярващи, че чрез водите им ще намерят така желаното от тях спасение от измъчващите ги здравословни проблеми.

Аязмото Гълъбичката се намира по-близо до самия комплекс на Кръстова гора и недалеч от него има издигнат параклис с кръст, пред който хората, които го посещават, отправят горещите си молби за здраве и житейско благополучие. На път за самия извор поклонниците минават покрай т.нар. Дърво на греха, чийто дънер те докосват, надявайки се, че греховете им ще бъдат простени.

Аязмото Очното е по-отдалечено от самия комплекс на Кръстова гора и за неговата вода се разказва легендата, че спира да тече, ако някой започне да се кара край него.

Какво разказва легендата

Изключително религиозният Йордан Стойчев Дрянков, родом от с. Ковачевица, пристигнал в града през 1933 г., получава видение – явяване на кръст в небето. Той веднага уведомява за случилото се цар Борис III. Пренощувайки на Кръстов връх, брат Йорданчо разбира историята на местността – някога тук се намирал голям манастир и в него се съхранявала частица от Христовия кръст. Във видението му е направено поръчение да изгради на мястото голям метален кръст, за което също разказва на Борис III.

krustova gora 1 560x420 Кръстова гора   християнската светиня на България

Със „съдействието” на царя на 1 май 1936 г. Дрянков донася чудодейния кръст, който бива бетониран и осветен на източното възвишение на върха. На менчето със светена вода каца бяло гълъбче, което отлита към западното възвишение. Вярвайки, че той ще им разкрие старото манастирско аязмо (водоизточник край свещен християнски обект), брат Йорданчо казва на събралите се от село Борово хора да тръгнат в тази посока. Открита е скала, от долната част на която след разчистване на натрупалите се камъни бликва вода.

Чудотворната искра отново затрептява в душите на местните, а загадъчният Йордан Дрянков загива в лагера в Ловеч.

Според друго предание, усетил силната енергия на Кръстов връх, брат Йорданчо съветва болната сестра на цар Борис III Евдокия да пренощува там. В резултат тя бива излекувана. Детето на един от придворните е изцерено същата нощ. В знак на благодарност е взето решението за построяване на 66-килограмов кръст  – с тегло удвоената Христова възраст.

Мястото, където да бъде положен кръстът, е показано на Дрянков от единия от носените от една жена два гълъба, който излетял на изток. Докараният с каруца кръст е качен на ръце на тамошния висок хълм. Вторият гълъб отвежда събралите се хора на запад и както се споменава по-горе – от открита там скала бликва вода.  На това място, наречено аязмо “Гълъбичката”, поставят още един кръст.

Параклисът “Св Троица” в западното възвишение на Кръстов връх е построен през 1956 г. от няколко майстори и с помощта на вярващите от село Борово. Той е издигнат върху част от основите на някогашната манастирска църква. Построено е и помещение, което да служи като подслон за поклонниците. През 1958 г. епископ Стефан (по-късно Великотърновски митрополит) освещава параклиса.

Подареният от цар Борис III кръст изчезва на 22.10.1994 г.  Намерен е в гората след 7 месеца от местен овчар (според друго предание от свещениците с бележка „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили, този позор да не се прехвърли по децата ми”) и е поставен в новия храм. На мястото на стария е отлят нов от неръждаема стомана, 99 кг.

Всяка петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 часа в храма се провежда литургия.  Още в 18:00 часа всички са на поляните в очакване на литургията. Запалените свещички в мрака и силната вяра на хората са неповторима гледка и усещане. След 2:00 голяма част от хората остават да пренущуват на поляните със сърца пълни с вяра и очи пълни с надежда за изцеление. Нощуването на открито е страхотно изживяване, но ако все пак искате да спите в легло, може да останете в Манастира Света Троица.

Посетителите се редят на опашка, за да стигнат до и докоснат чудотворния кръст, “украсен” с дрехи на вярващи.

Може да си оставите багажа в църквата

По тесен асфалтов път в обкръжението на много пеперуди, движейки се нагоре от Бачково, можете да стигнете до прелестната планинска местност. Веднъж пристигнали бихте могли да си оставите багажа в църквата “Света Троица”, да си постелите одеялото на някоя от полянките, да си налеете свята вода от аязмо “Гълъбичката” или от аязмо “Очкото”; да минете под клоните на “Дървото на греха” – така натрупаните грехове биват опростени; да завържете конец за някой от корените на целебното дърво за изцерение; и ако наистина силно вярвате, да видите изображението на кръст върху камък.

krustova gora 7 560x420 Кръстова гора   християнската светиня на България
 
Може да пренощувате в манастира. Той разполага и със стаи за нощувка, като по този начин позволява на своите посетители да отседнат в монашеската обител, но все пак не забравяйте, че това е манастир, а не хотел. Нощувката в стая с 3 легла струва 15 лева. 

Оставете коментар