Петък, 13 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 13 Декември 2019
Съветът за сигурност на ООН прие резолюцията за Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюцията за Сирия

Документът предвижда прекратяване на огъня и преход на властта

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, която утвърждава международен план за мирно решаване на конфликта в Сирия. Това e рядък израз на единна позиция на световните сили по конфликта, коствал живота на повече от четвърт милион души, съобщава агенция Ройтерс. По-рано стана ясно, че петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето, одобриха текста на резолюцията за Сирия, предаде агенцията, позовавайки се на дипломати.

В текста на документа, състоящ се от четири страници, се говори за необходимостта от прекратяване на огъня в Сирия „веднага, след като представителите на сирийското правителство и опозицията започнат да правят стъпки по посока на политическия преход на властта със съдействието на ООН”.

Документът бе приет след третата среща на външните министри на страните, влизащи в Международната група за подкрепа на Сирия. В него бяха фиксирани достигнатите на 14 ноември във Виена споразумения. По-рано бе съобщено, че Международната група за подкрепа на Сирия може да се събере отново на заседание през януари.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner