Неделя, 23 Февруари 2020

ndt banner2

Неделя, 23 Февруари 2020

Денят на гнева спря живота в Гърция

Денят на гнева спря живота в Гърция

24-часовият протест ожесточава блокадата на нашата граница 

Животът в Гърция спря днес заради 24-часова генерална стачка срещу провежданите от правителството пенсионни реформи. В нея участват търговци, предприемачи, лекари, фармацевти, адвокати, нотариуси, инженери и служители на данъчните служби. Към гръцкия „ден на гнева“ се присъединиха шофьорите на таксита и на товарни камиони, както и моряците. Освен фериботите не работят и влаковете. Болниците ще работят в авариен режим, бензиностанциите ще останат затворени.

Фермери също продължават да стачкуват, блокирайки с тракторите си магистралите на страната и граничните пунктове, включително и тези с България. Днес се очаква блокадата да е най-ожесточена. Според Иван Гарелов протестът на земеделците е насочен повече към Брюксел, отколкото към кабинета в Атина. „Това е протест срещу Европа. Ципрас е подложен на вътрешен натиск, който му позволява да иска повече пари”, коментира той.


Най-големият профсъюз в страната „Всеобща конфедерация на труда“ събра стотици безработни, пенсионери и младежи на митинг на площад “Клафимонос“ в Атина. Медиите, за да могат да осветят протеста, проведоха стачката си ден по-рано – в сряда, 3 февруари.

"Много е вероятно напрежението в Гърция да доведе до предсрочни избори", коментира Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина. Според него правителството на Алексис Ципрас е дошло на власт с обещания, които не може да изпълни. „Ситуацията в Гърция още дълго ще остане напрегната“, допълни Петрински.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner