Вторник, 18 Февруари 2020

ndt banner2

Вторник, 18 Февруари 2020

Мигранти продават органи в замяна на възможност да достигнат Европа

Мигранти продават органи в замяна на възможност да достигнат Европа

Десетки хора вече са се решили на незаконна трансплантация

Продажбата на органи на мигранти в замяна на възможност да попаднат в Европа става все по-разпространено явление в Близкия изток. Това се казва в репортаж на холандското предаване "Зембла", цитирано от ТАСС и БТА.

По данни на журналистите, разговаряли с анонимен търговец на органи в Кайро, десетки хора вече са се решили на трудната стъпка, за да финансират пътуването си до Европа. Повечето от тях са отишли в Германия, но такива случаи има също в Холандия, Франция, Ирландия, Великобритания, Швеция и Норвегия.

Незаконните трансплантации се провеждат в Египет. Клиентите обикновено са богати граждани на страни от Близкия изток, а един бъбрек се продава за 20 000 евро. Толкова получава търговецът на органи, а той решава колко да даде на бежанеца за пътуването до Европа и колко да остави за себе си.

Криминоложката Фредерике Амбахтсхейр, специалист по търговията с човешки органи, заяви в интервю за предаването, че за първи път чува за подобно явление.

"Ако обаче действително е вярно, това е много сериозно престъпление - контрабанда на хора с цел да бъдат получени органите им", подчерта тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner